Open Orchestra (c) Robert Seger

This is a past event.

Open Orchestra

Aku Sorensen, dirigent
Hanna Brotherus, konferencier
Mikko Kuustonen, konferencier
Timo Ollila, visuell planering
Åbo filharmoniska orkester

Pjotr Tšaikovski: Joutsenlampi op. 20, 2 näytös, kohtaus 10 (Carmen Suite, osa1)
Einojuhani Rautavaara: Cantus Arcticus op. 61, 1. osa Suo
Lili Boulanger: D’un matin de printemps
John Williams: Harry Potter -sarja (sov. J. Brubaker)
Georges Bizet: Carmen, Entr’acte to Act III, sarja nro 1, osa 2 
Georges Bizet: Les Toreadors, sarja nro 1, osa 5
1. halvtid längd ca 45'
Paus, längd 20'
Jean Sibelius: Myrsky op. 109, alkusoitto
Edward Grieg: Peer Gynt -sarja nro 1 op. 46, osa 1 Morgenstimmung
Magnus Lindberg: Chorale 
Modest Musorgski / Maurice Ravel: Näyttelykuvia: 9. Baba Yaga & 10. The Gate of Kiev 
2. halvtid längd  ca 45'

Open Orchestra, som år 2019 blev ett fenomen, återvänder! Open Orchestra erbjuder en möjlighet att uppleva den stora symfoniorkesterns fulla effekt och att följa med musikernas arbete på nära håll. Bänkarna monteras bort från Konserthusets parkett och musikerna placeras runt omkring i salen på scenen och parketten. Musiken omringar lyssnaren från alla håll, och under kvällen hör vi ett mångsidigt program av den klassiska musikens hitar, från Tjajkovskijs Svansjön till Sibelius Stormen. Förutom av konferencieren förstärks konsertupplevelsen även av en imponerande visualisering och ljussättning.

Publiken lyssnar till hälften av konserten utan sittplats, stående och gående mitt i orkestern. Den andra halvan sitter man på en numrerad plats på den övre läktaren. Byte av platser sker i pausen. Din biljettyp berättar vilken del av konserten du hör sittande och vilken du går omkring i orkestern.

Konceptet lanserades ursprungligen av Copenhagen Phil.

Artists

Aku Sorensen, promokuva
Aku Sorensen
dirigent
Aku Sorensen, promokuva
Aku Sorensen
dirigent

Aku Sorensen (f. 1997) är en finskamerikansk dirigent och violinist. Sorensen föddes i Kalifornien men arbetar numera främst i Finland och slutför för tillfället sina studier vid Sakari Oramos dirigentklass vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi. Han har tidigare undervisats av dirigenter som Jorma Panula, Hannu Lintu, Johannes Schlaefli, Sir Roger Norrington, Peter Eötvös och Jukka-Pekka Saraste.

Som gästande dirigent har Sorensen arbetat med flera finländska orkestrar som Lapplands kammarorkester, Jyväskylä Sinfonia, Lojo stadsorkester, Mellersta Österbottens Kammarorkester och Tapiola Sinfonietta. Sorensen är en ivrig förespråkare för musikutbildning och han har dirigerat flera ungdomsorkestrar, däribland Palo Altos kammarorkester, San Franciscos symfoniorkesters ungdomsorkester och Västra Helsingfors musikinstituts kammarorkester. Sorensen arbetade även som dirigent för projektet ”Kuule minä sävellän” (Hör, jag komponerar) år 2020. Inom ramen för projektet har unga möjligheter att få sina kompositioner uruppförda av professionella orkestrar.

Aku Sorensen är utexaminerad som musikkandidat (violin) från Merit Palas klass vid Sibelius-Akademin. Som violinist hör Sorensen till de grundande medlemmarna i Helsingfors Kammarorkester, och han är även orkesterns konsertmästare. Sorensen är även konstnärlig ledare för festivalen Luosto soi!, ett uppdrag som han har haft sedan år 2019.

Hanna Brotherus ja Mikko Kuustonen
Hanna Brotherus ja Mikko Kuustonen
konferencierna
Hanna Brotherus ja Mikko Kuustonen
Hanna Brotherus ja Mikko Kuustonen
konferencierna

Hanna Brotherus är danskonstnär, författare, regissör och koreograf samt fyrbarnsmamma. Brotherus hör till toppnamnen inom den finländska danskonsten. I sina verk förenar hon på ett unikt vis människor i olika åldrar och från olika bakgrunder. Hannas verk har framförts på de nationella huvudscenerna. Hennes senaste verk är dansfilmen 365° - En dans för Ukraina.

Mikko Kuustonen är en musiker, mediapersonlighet och karismatisk artist. Under sin över fyra decennier långa karriär har han publicerat 13 soloalbum samt ett flertal bandalbum och gemensamma inspelningar. Vid sidan av sin konstnärliga karriär är han känd som en aktiv förkämpe för mänskliga rättigheter och FN:s goodwill-ambassadör.

Timo Ollila
visuell planering
Timo Ollila
visuell planering

Timo Ollila har arbetat i 20 år med ljusdesign i olika organisationer och grupper. Karriären började med arbetspraktik vid Tampereen Teatteri och under sin karriär har han arbetat med ljussättning av artister inom allt från danskonst, dockteater och kammaropera till rockfestivaler. Till utbildningen är Ollila specia-list inom den utövande konstens ljusteknik.