Elina Vähälä, viulu ja Tanja Nisonen, käyrätorvi

For the Uncommon Woman

Daniela Musca, dirigent
Elina Vähälä, violin
Tanja Nisonen, valthorn

Åbo filharmoniska orkester

Joan Tower: Fanfare for the Uncommon Woman
Ethel Smyth: Konsert för violin och valthorn
Edward Elgar: Falstaff

Den italienska dirigenten Daniela Musca debuterar i Åbo. Konserten inleds med musik av den Grammy-belönade amerikanska kompositören Joan Tower. Som solistnummer hör vi Ethel Smyths konsert, i vilken huvudrollsinnehavarna är Elina Vähälä, en av de mest kända finländska violinisterna, och valthornist Tanja Nisonen. Konserten avslutas med Elgars sällan framförda symfoniska dikt Falstaff, som bygger på Shakespeares komiska gestalt ur skådespelet Henry IV. Enligt tonsättaren själv var det hans främsta orkesterverk.

 

 

 

Artists

Daniela Musca kasvokuva
Daniela Musca
dirigent
Daniela Musca kasvokuva
Daniela Musca
dirigent

Den italienska dirigenten Daniela Musca har fått mycket beröm för sina personliga och passionerade tolkningar och hon är efterfrågad som dirigent för såväl symfonisk repertoar som opera.

Daniela Musca har samarbetat med bland annat Göteborgs symfoniorkester, Frankfurts opera- och museiorkester, Norrköpings symfoniorkester, Trondheims symfoniorkester, Casco Phil, Würzburgs filharmoniker och Oulu Sinfonia. Sedan år 2018 har hon samarbetat med Hessisches Staatstheater Wiesbaden där hon har dirigerat bland annat nya produktioner av Donizettis opera Kärleksdrycken, Lehárs operett Greven av Luxemburg och Tjajkovskijs opera Eugen Onegin.

Daniela Muscas debut på den internationella May Festival i Tyskland var en kritikerframgång. Under festivalen dirigerade hon Verdis opera Othello samt Donizettis opera Kärleksdrycken. Vid sin debut på Lehár-festivalen i Bad Ischl dirigerade hon en ny produktion av Lehárs operett Leendets land.

Till hennes senaste och kommande höjdpunkter hör bland annat debuterna med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och Kungliga Operan i Stockholm, Malmö opera och vinnarkonserterna under den internationella Carl Nielsen-tävlingen i Danmark. BIS Records publicerade Muscas debutskiva tillsammans med Norrköpings symfoniorkester i oktober 2021.

viulisti Elina Vähälä
Elina Vähälä
viulu
viulisti Elina Vähälä
Elina Vähälä
viulu
Tanja Nisonen, kasvokuva
Tanja Nisonen
valthorn
Tanja Nisonen, kasvokuva
Tanja Nisonen
valthorn

Sedan år 2021 har Nisonen bedrivit konstnärliga doktorandstudier vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi med kvinnor som komponerat för valthorn som sitt ämne. Doktorandstudiernas konsertserie uppmärksammar en stor mängd bortglömda europeiska kvinnliga tonsättare från åren 1850-1950. I sin forskning frågar sig Nisonen ett hur stort undantag en kvinna som komponerade för valthorn utgjorde under en tid då tonsättande inte överhuvudtaget ansågs vara lämpligt för en kvinna.

För Nisonen är det viktigt att främja, utveckla och utvidga kännedomen om valthornet. Tillsammans med valthornskvartetten 4th Line har hon spelat in tidigare okänd musik av nordiska tonsättare. Härnäst kommer hon att spela in musik av kvinnliga tonsättare som anknyter till hennes forskning.

Tanja Nisonen har vunnit flera provspelningar och hon är medlem i Åbo filharmoniska orkester där hon under de senaste åren har varit tf. stämledare för valthornssektionen. Nisonen har skapat en internationell karriär genom att vara stämledare i bland annat Sveriges radios symfoniorkester och Las Palmas symfoniorkester.

Förutom arbetet som orkestermusiker har Nisonen aktivt utvecklat sin egen konstnärliga karriär genom uppträdanden både som kammarmusiker och solist. Förutom på festivaler i hemlandet har hon även uppträtt i Storbritannien, Sverige, Tyskland, Spanien och Norge. Sedan år 2010 har Nisonen varit timlärare i valthorn vid Åbo konservatorium och Konstakademi (YH). Hon har även varit styrelseordförande för Suomen käyrätorviklubi ry (Finlands valthornsklubb rf) i flera år.