Cavalleria rusticana ja Pajazzo

Cavalleria rusticana ja Pajazzo

Premiär 8.4.2021. 

Pietro Mascagnis Cavalleria rusticana och Ruggero Leoncavallos Pajazzo är två skilda enaktsoperor - tillsammans bildar de världens mest framförda operapar. De stora känslorna erövrar scenen: svartsjuka, hämnd och förlåtelse.

I den version av Cavalleria rusticana och Pajazzo som framförs i Åbo kommer händelserna att ske under en och samma dag, i samma italienska by och med samma människor.

Öden flätas samman, förvecklingarna korsar listigt varandra och operorna kommenterar varandra på ett överraskande sätt. Ingredienserna resulterar i en extatisk föreställning som glittrar av kitch, dryper av melodrama och gnistrar av temperament. Över allt detta klingar världens vackraste operamelodier: Cavalleria rusticanas förtjusande Påskhymn samt det överväldigande Intermezzot och alla tenorariors konung Vesti la giubba, ”Skratta Pajazzo, fastän ditt hjärta gråter”

Regissör Tuomas Parkkinen tar sig an operorna som ett enda verk: ”Operorna har många likheter. Båda handlar om vanliga människors vardag och insikter om den, utan att försköna. Berättelserna pulserar av kärlek och passionerade känslor: svartsjuka, manlig stolthet och hämnd, vilket leder till ett tragiskt slut. Båda operorna är teatraliska pjäser med sina spänningar och förvecklingar.  Persongalleriet är mångfacetterat och triangeldrama, religiositet, teaterkonstens lögn, det verkliga livets lidande, ånger och förlåtelse är alla teman som kommer nära inpå åskådaren, till och med under huden.”

Produktionsinfo

REGI Tuomas Parkkinen
SCENOGRAFI OCH DRÄKTER Pirjo Liiri-Majava
DIRIGENT Jonas Rannila
ORKESTER Åbo filharmoniska orkester
KORREPETITOR/KÖRMÄSTARE Marko Autio
LJUSDESIGN Antti Niitemaa
SOLISTER
Cavalleria rusticana:
Päivi Pylvänäinen, Santuzza (bondflicka)
Sam Furness, Turiddu (soldat)
Heikki Kilpeläinen, Alfio (sophämtare)
Essi Luttinen, Lola (Alfios hustru)
Päivi Nisula, Mamma Lucia (krögare, Turiddus mamma)
Pajazzo:
Giuseppe Varano, Canio/Pajazzo (teatersällskapets ledare)
Sabina Bisholt, Nedda/Columbina (skådespelare, Canios hustru)
Heikki Kilpeläinen, Tonio/Taddeo (skådespelare)
Sam Furness, Beppe/Harlekin (skådespelare)
Samuli Takkula, Silvio (politiker, Neddas älskare)

Operorna samproduceras av Åbo Svenska Teater och Åbo filharmoniska orkester.

Textas på finska och svenska. 

Artists

Sam Furness (c) Maximilian van London
Sam Furness
tenori
Sam Furness (c) Maximilian van London
Sam Furness
tenori

Tenori Sam Furness on laulanut merkittäviä oopperarooleja Skotlannin oopperassa, Garsington Operassa ja Teatro Realissa Madridissa, saaden kiitosta mukaansatempaavasta näyttelemisestä ja synnynnäisestä musikaalisuudesta. Hän on kerännyt kiitettäviä arvioita esityksistään lukuisissa oopperoissa ja sen lisäksi hänellä on laaja oratorio- ja konserttirepertuaari.

Furness on laulanut monissa oopperataloissa mm. Iso-Britanniassa, Italiassa, Itävallassa, Espanjassa, Ranskassa, Belgiassa ja Chilessä. Kauden 2018-2019 huippuhetkiin lukeutuu hänen debytointinsa Royal Opera Housessa, Covent Gardenissa.

Turussa hänet on nähty aiemmin TFO:n solistina Salomen konserttiversiossa 2019 ja vuonna 2016 Taikahuilu-oopperassa. Hän on esiintynyt myös Jyväskylässä Carmen-oopperassa ja hänet voi nähdä kesällä 2020 Savonlinnan oopperajuhlilla.

Heikki Kilpeläinen
Heikki Kilpeläinen
baritoni
Heikki Kilpeläinen
Heikki Kilpeläinen
baritoni

Heikki Kilpeläinen on ollut 1994-2015 solistina Bremenissä, Bonnissa, Düsseldorfissa ja Mainzissa. Lisäksi hän on esiintynyt useissa muissa merkittävissä Saksan ja Sveitsin oopperataloissa sekä Suomen kansallisoopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. 

Hän on tehnyt n. 70 näyttämöroolia – mm. päärooleja Verdin ja Wagnerin oopperoissa (Macbeth, Falstaff, Don Carlo, Naamiohuvit, Tristan ja Isolde sekä Mestarilaulajat). Viime vuosina Kilpeläistä on nähty enemmän Suomessakin: 2020 Fidelio Oulussa ja tätä ennen mm. Carmen Vaasassa ja Don Carlo Helsingissä. Kilpeläinen on kysytty konserttisolisti. Hän on laulanut esim. Sibeliuksen, Bachin, Händelin ja Beethovenin teoksissa.

Essi Luttinen (c) Mirkku Merimaa
Essi Luttinen
mezzosopraano
Essi Luttinen (c) Mirkku Merimaa
Essi Luttinen
mezzosopraano

Monialainen ja ilmaisuvoimainen Essi Luttinen on kysytty esiintyjä niin konserttilaulajana kuin oopperalavoilla. Hänen ohjelmistonsa ulottuu varhaisesta barokista nykymusiikkiin, sisältäen paljon nykyteoksien kantaesityksiä. Hän on vieraillut mm. Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Bergen Nasjonale Opera'ssa, Oulun, Turun, Jyväskylän, Tampereen ja Vaasan oopperoissa sekä Ilmajoen musiikkijuhlilla.

Luttinen on voittanut ensimmäisen palkinnon Taidekeskus Salmelan Merikanto-laulukilpailussa sekä toisen palkinnon Lappeenrannan Valtakunnallisissa Laulukilpailuissa. Lisäksi hänelle on myönnetty Karita Mattila -palkinto.

Ooppera Skaalan taiteellisena johtajana hän on ollut mukana toteuttamassa uusia musiikillisia ja esityksellisiä konsepteja.

Päivi Nisula
Päivi Nisula
mezzosopraano
Päivi Nisula
Päivi Nisula
mezzosopraano

Päivi Nisula voitti Timo Mustakallio-laulukilpailun vuonna 1989. Vuosina 1993-2016 hän oli kiinnitettynä Suomen Kansallisoopperaan, missä hän on esittänyt kaikki keskeiset mezzosopraanoroolit. Sopraanona hänen roolejaan ovat olleet mm. Tosca (Puccini: Tosca), Kundry (Wagner: Parsifal), Riikka (Sallinen: Punainen viiva), Desdemona (Verdi: Otello) ja Riitta (Kokkonen: Viimeiset kiusaukset). 

Päivi Nisula on ollut mukana Olli Kortekankaan Messenius, Isän tyttö, Veljeni Vartija ja Elämänkuvat oopperoiden kantaesityksissä. Lisäksi hän on vieraillut Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Saksan oopperalavoilla. Orkestereiden solistina hän on esiintynyt useissa maissa mm. vuonna 2010 hän debytoi New Yorkin Carnegie Hall'issa Yhdysvalloissa.

Päivi Nisula on Saaristo-oopperayhdistys ry:n taiteellinen johtaja.

Giuseppe Varano (c) Sakari Röyskö
Giuseppe Varano
tenori
Giuseppe Varano (c) Sakari Röyskö
Giuseppe Varano
tenori

Giuseppe Varano on kansainvälisesti arvostettu italialaisten oopperoiden ”henkeäsalpaava” tulkki. Hän on esittänyt Verdin ja Puccinin oopperoita merkittävissä italialaisissa ja kansainvälisissä oopperataloissa ja festivaaleilla, joihin kuuluvat mm. Theatre La Fenice, Deutsche Oper am Rhein, Teatro Massimo (Palermo), Teatro Bellini (Catania), New York City Opera ja Savonlinnan oopperajuhlat. Hän on laajentanut ohjelmistoansa Bizetin, Bellinin, Gounodin, Leoncavallon ja Montemezzin oopperoiden tärkeimmillä tenorirooleilla, saaden niistä paljon positiivisia arvosteluja ja palautetta.

Varanon viimeisimpiä töitä ovat olleet mm. Avito New York City Operan L'Amore dei tre re: ssä (2018), Pollione International Opera Company Finlandin Normassa (2018) ja kiitetty Don Josè Teatro Gallin Carmenissa (2019).

Sabina Bisholt
Sabina Bisholt
sopraano
Sabina Bisholt
Sabina Bisholt
sopraano

Ruotsin lupaava nuori laulaja Sabina Bisholt valmistui Tukholman Operahögskolanista ja sai arvostetun Christina Nilsson -stipendin vuonna 2016. Hän debytoi Norrlands-oopperassa Margueritan (Faust) roolissa 2017. Tämän jälkeen hän on laulanut Tukholman kuninkaallisessa oopperassa (Mimì: La Boheme ja Micaela: Carmen), Wermlandin oopperassa (Micaela: Peter Brook’s Carmen), Opera på Skäretissä (Pamina: Taikahuilu) ja Staatoper Hamburgissa (Micaela: Carmen).

Bisholt on esiintynyt sopraanosolistina useissa konserttiteoksissa. Tammikuussa 2020 hän konsertoi Helsingin musiikkitalossa Luigi Dalapiccolan teoksessa Partita, yhdessä kapellimestari Gianandrea Nosedan ja Helsingin filharmonisen orkesterin kanssa.

Samuli Takkula
Samuli Takkula
baritoni
Samuli Takkula
Samuli Takkula
baritoni

Baritoni Samuli Takkula on opiskellut Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa Erkki Rajamäen johdolla. Tämän lisäksi Takkula on opiskellut laulupedagogiikkaa Metropolia ammattikorkeakoulussa opettajanaan Kai Valtonen.

Samuli Takkula on vieraillut solistina mm. Suomen kansallisoopperassa ja Helsingin juhlaviikoilla. Hänen oopperaroolejaan ovat olleet mm. Rigoletto (G. Verdi: Rigoletto), Falstaff  (G. Verdi: Falstaff), Jevgeni Onegin (P. Tsaikovsky: Jevgeni Onegin), Lukkari (J. Kuusisto: Jää), 2. Mies (I. Rantala: Pikaparantola), Paroni Douphol (G. Verdi: La Traviata), Peter (E. Humperdinck: Hannu ja Kerttu), Kreivi Almaviva (W.A.Mozart: Figaron häät).

Tuomas Parkkinen (c) Kaisa Tiri
Tuomas Parkkinen
ohjaaja
Tuomas Parkkinen (c) Kaisa Tiri
Tuomas Parkkinen
ohjaaja

Tuomas Parkkinen on helsinkiläinen ooppera- ja teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija ja libretisti. Parkkisen oopperaohjauksia ovat mm. Fidelio (Oulun ooppera, 2020), Candide (Savoy, Helsinki 2018), Veljeni vartija (Tampereen ooppera, 2018), Mannerheim (Ilmajoen Musiikkijuhlat, 2017-2019), Pohjalaisia (Tampereen ooppera, 2017), Figaron häät (Tampereen ooppera, 2014), Don Pasquale (Suomen kansallisooppera, 2013), Taikahuilu (Tampereen ooppera, 2011) ja Taipaleenjoki (Ilmajoen Musiikkijuhlat, 2010-2012).

Turussa Parkkinen tunnetaan myös musikaaliohjauksistaan Jekyll & Hyde (2013) sekä Kesäyön hymyilyä – A Little Night Music (2011) Turun kaupunginteatteriin.

Tuomas Parkkinen on kirjoittanut 16 näytelmää, joiden joukossa oopperalibrettoja, musikaali sekä oopperamaailmaa ivaavia revyitä.