Jukka Perko

This is a past event.

Perko plays Parker

Jukka Perko, saxofon
Toomas Keski-Säntti, piano
Eero Seppä, basgitarr
Teppo Mäkynen, trummor
Åbo filharmoniska orkester

År 2020 har det gått 100 år sedan jazzlegenden Charlie Parkers föddes. Han är känd som Bird och var en virtuos saxofonist och en genialisk improvisatör. Jukka Perko har studerat Parkers stil ingående och även spelat i Dizzy Gillespies orkester. Perkos förbluffande skicklighet har jämförts med den unge Parker, och han har kallats Little Bird. Under konserten tolkar Perko tillsammans med en kammarorkester och en jazzkvartett arrangemang av gamla amerikanska musikalmelodier gjorda för Parker under 1940-talet. Bird lever! 16.4.2020 flyttade konserten.

Artists

Jukka Perko (c) Tanja Ahola
Jukka Perko
saxofon
Jukka Perko (c) Tanja Ahola
Jukka Perko
saxofon

Jukka Perkos internationella karriär fick en raketstart år 1987 då självaste Dizzy Gillespie engagerade den endast 19-årige Perko i sitt big band. Perkos förbluffande spel jämfördes med den unge Charlie Parker och recensionerna var lovprisande. Efter de två åren tillsammans med Gillespie har Perko lett egna ensembler och uppträtt i över 40 länder. Tack vare sin utmärkta teknik och genom att kombinera finländska nationella drag med jazztraditionen har han blivit en av de viktigaste saxofonisterna i sin generation.

Jukka Perkos och Hurmio-orkesterns Music of Olavi Virta (2000) var den första finländska inspelningen någonsin för det ansedda jazzskivbolaget Blue Note. Kaanaanmaa (2002) tillsammans med kammarorkestern Virtuosi di Kuhmo förde fram nya sidor av den finländska identiteten och psalmtraditionen. Därefter gjorde han ytterligare fyra inspelningar för Blue Note, tills han år 2015 tillsammans med pianisten Iiro Rantala gjorde en duoskiva för det tyska skivbolaget ACT Music. Den senaste skivinspelningen från april 2017 firar Dizzy Gillespies 100-årsjubileum.

Jukka Perko är känd för sina många framgångsrika ensembler, av vilka de mest aktuella just nu är Jukka Perko Avara med två gitarrer och saxofon samt Jukka Perko Tritone med vårt lands främsta komp, basisten Antti Lötjönen och trummisen Teppo Mäkynen. Vid sidan av sina egna ensembler är han en regelbunden gästsolist i symfoniorkestrar och big band. Förutom utövande musiker är Perko även konstnärlig ledare för festivalen Viapori Jazz samt lärare vid Sibelius-Akademin.

Pieces

Sångerna

April in Paris (1932)
säv. Vernon Duke (1903-1969), sov. Jimmy Carrol (1913-1972) 

Just Friends (1931)
säv. J. Klenner (1899-1955), sov. Jimmy Carrol 

Rocker (1948) 
säv./sov. Gerry Mulligan (1927-1996) 

Everything Happens To Me (1941)
säv. Matt Dennis (1914-2002), sov. Jimmy Carrol 

Temptation (1933)
säv. Nacio Herb Brown (1896-1964), sov. Joe Lipman 

They Can´t Take That Away From Me (1937)
säv. George Gershwin (1898-1937), sov. Joe Lipman 

Ezz-Thetic (1949)
säv./sov.  George Russel 

Repetition (1947)
säv./sov. Neal Hefti (1922-2008) 

Summertime (1935) 
säv. George Gershwin (1898-1937), sov. Jimmy Carrol 

What is This Thing Called Love (1930) 
säv. Cole Porter (1891-1964), sov. Joe Lipman  

Presentation av konserten

Altsaxofonisten Charlie Parker (1920-1955) var en betydande revolutionär förnyare av den amerikanska jazzen, och han blev känd som en virtuos saxofonist och en genial improvisatör. Vid sidan av trumpetisten Dizzy Gillespie var Parker, även känd under smeknamnet Bird, den viktigaste utvecklaren av bebopstilen under 1940-talet i New York, och han är känd som en av alla tiders främsta jazzmusiker.

Genom att lyssna och noggrant imitera just Parkers skivinspelningar tillägnade sig Jukka under tonåren de av Parkers stildrag som år 1987 öppnade dörrarna för honom till Parkers samtida och nära arbetskamrats Dizzy Gillespies orkester. Hans förbluffande spel jämfördes med den unge Charlie Parker och han fick smeknamnet ”Little Bird”.

Parkers självdestruktiva livstil med alkohol- och heroinberoende bidrog till att skapa legenden kring honom. Fram till sin förtidiga död år 1955 ledde Parker sina egna ensembler, med samarbetspartner som bl.a. den senare mycket berömda trumpetisten Miles Davis. Parkers påverkan på jazzen och därigenom hela den västerländska populärmusikens utveckling är obestridlig och man studerar fortfarande flitigt hans improvisation vid jazzskolor världen över.

År 2020 har det gått 100 år sedan Charlie Parker föddes. Jubileumsåret firas vid kvällens konsert under vilken vi får höra under 1940-talet för Parker gjorda kammarorkesterarrangemang av gamla amerikanska musikalmelodier. Parker var den första jazzmusikerna som spelade in dessa med en större orkesterbesättning. Han njöt storligen av denna ära och ansåg dessa inspelningar som sina bästa. Orkesternoterna till arrangemangen som spelas vid konserten var försvunna under många årtionden, men för några år sedan hittade man de dammiga noterna i en källare i New York. Nu kan vi höra dem i sin ursprungliga glans i samarbete mellan en kammarorkester och en jazzkvartett.