Avaruus ja maapallo (c) iStock

Tämä on mennyt tapahtuma.

Loppuunmyyty: John Williams 90: Elokuvamusiikin mestariteokset

Kaapo Ijas, kapellimestari
Jukka Nykänen, juontaja
Timo Ollila, visualisointi
Turun filharmoninen orkesteri

John Williams:
Hook - Flight to Neverland
Far and Away Suite
Geishan muistelmat: Sayuri’s theme
Geishan muistelmat: Chairman’s Waltz
Schindler's List: Theme
Harry Potter Symphonic Suite (sov. Jerry Brubaker)
Theme From Jurassic Park
E.T. – Adventures on Earth
Excerpts from ’Close Encounters of the Third Kind’
Star Wars- sarja: The Jedi Steps and Finale, Princess Leia’s Theme, Imperial March

Elokuvasäveltäjä John Williams täytti 90 vuotta helmikuussa 2022. Viidellä Oscarilla palkitun ja huimat 52 kertaa Oscar-ehdokkaana olleen ikonin kynästä on syntynyt seikkailuelokuvien klassikoiksi muodostuneita teemoja, jotka koko maailma tuntee. Konsertissa kuullaan Williamsin suurimpia hittejä, kuten Schindlerin listan tunteikas viulumelodia, ET:n vauhdikas pääteema, Harry Potter -elokuvasarjan velhomusiikkia ja tietenkin Star Warsin kaukaiseen galaksiin johdattelevia elokuvamusiikin mestariteoksia.

Esiintyjät

Kaapo Ijas, kasvokuva
Kaapo Ijas
kapellimestari
Kaapo Ijas, kasvokuva
Kaapo Ijas
kapellimestari

Kapellimestari Kaapo Ijas (s.1988) on koko elämänsä ajan omistautunut intohimoisesti musiikille. Klarinetistina aloittanut Ijas alkoi jo varhain säveltää omaa musiikkiaan, ja on vuosien varrella ottanut haltuun useita erilaisia genrejä sekä soittanut orkestereiden ja bändien lisäksi esimerkiksi teatteriyhtyeissä.

Musiikin perinpohjaisen tutkimisen nälkä johti Kaapo Ijaksen kapellimestariopintoihin, ensin Sibelius-Akatemiaan, sitten Zürichin taidekorkeakouluun ja lopulta Tukholman Kuninkaalliseen Musiikkikorkeakouluun, josta hän valmistui maisteriksi 2017. 2019 Ijas valittiin Manchesterin Royal Northern College of Musicin Mills Williams Junior Fellow in Conducting -tehtävään ja hän suoritti Englannissa myös International Artist Diploma -tutkinnon. Hänen opettajinaan kansainvälisillä kapellimestarien mestarikursseilla ovat olleet muun muassa Riccardo Muti, Neeme ja Paavo Järvi, Esa-Pekka Salonen ja Jorma Panula.

Kaudella 2021–22 hän debytoi mm. Radion Sinfoniaorkesterin, Oulu Sinfonian, Puolan Radion Sinfoniaorkesterin, Montpellierin oopperan orkesterin ja Royal Liverpool Philharmonicin kanssa.

2016 Ijas ylsi semifinaaliin Donatella Flick -kapellimestarikilpailussa. 2018 Ijas pääsi osallistumaan Nikolai Malkon kilpailuun ja samana vuonna hän voitti 3. palkinnon Jorma Panulan kapellimestarikilpailussa. Ijaksen opintoja ja projekteja tukevat Suomen Kulttuurirahasto, Wihuri-säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Suomen Säveltaiteen Tukisäätiö ja Sibelius Akatemian Tukisäätiö.

Jukka Nykänen, kasvokuva
Jukka Nykänen
juontaja
Jukka Nykänen, kasvokuva
Jukka Nykänen
juontaja

Jukka Nykänen (s. 1976) on erittäin monipuolinen pianisti, säveltäjä ja sovittaja. Hän on soittanut lukuisten eri orkesterien (mm. Helsingin kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Vantaan viihdeorkesteri) solistina ja esiintynyt mm. Helsingin juhlaviikoilla, Kuhmon kamarimusiikissa, Espoon kansainvälisellä pianoviikolla sekä Turun, Naantalin, Mikkelin ja Mäntän musiikkijuhlilla.

Suomen lisäksi Nykänen on konsertoinut Saksassa, Japanissa ja USA:ssa. Nykäsen tuotannosta löytyy runsaasti pianosovituksia, kaksi soololevyä sekä useita musikaaleja. Viime vuosina hän on tullut yleisölle tutuksi TV:stä Radion sinfoniaorkesterin konserttien teosesittelijänä. Hänelle myönnettiin vuonna 2014 Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinto.

Timo Ollila
visualisointi
Timo Ollila
visualisointi

Timo Ollila on työskennellyt 20 vuotta valaistuksen parissa eri organisaatiossa ja ryhmissä. Ura alkoi työharjoittelusta Tampereen Teatterissa, ja se pitää sisällään esiintyjien valaisua tanssitaiteesta nukketeat-teriin ja kamarioopperasta rock -festivaaleihin. Koulutukseltaan Ollila on esittävän taiteen valotekniikan erikoisammattilainen.

Teokset

John Williams

25 Grammya, seitsemän Brittiläisen elokuva-akatemian (BAFTA) palkintoa, viisi Oscaria, neljä Golden Globea ja niin ikään neljä Emmy-palkintoa. Tämä valikoitu otos John Williamsin (s. 1932) saamista tunnustuksista kertoo omaa kiistatonta kieltään hänen asemastaan aikamme ehkä huomattavimpana elokuvamusiikin säveltäjänä. Hänet tunnetaan parhaiten Steven Spielbergin hovisäveltäjänä, mutta hän on tehnyt musiikin myös monien muiden huippuohjaajien elokuviin. Kaikkiaan elokuvamusiikkeja on syntynyt yli 120.

Williams sävelsi ensimmäiset elokuvamusiikkinsa 1950-luvun lopussa ja sai vähitellen nimeä alan monipuolisena kykynä. Varsinainen läpimurto koitti 1970-luvulla varsinkin sen jälkeen, kun Spielberg oli 1974 pyytänyt häntä yhteistyöhön kanssaan.

Williams tunnetaan tehokkaasti orkestroiduista uusromanttisista partituureistaan. Hänellä onkin ollut olennainen vaikutus siihen, että suurelle orkesterille kirjoitetut elokuvamusiikit ovat palanneet jälleen suosioon. Williams on myös aktiivinen konserttimusiikin säveltäjä ja kirjoittanut useita orkesteriteoksia, parisenkymmentä konserttoa sekä kamarimusiikkia.

Tässä konsertissa kuullaan valikoima Williamsin elokuvamusiikkia 1970-luvulta 2000-luvulle. Mukana on monipuolisesti erilaisia lajityyppejä edustavia elokuvia. Perinteisiä draamaelokuvia edustavat Ron Howardin 1890-luvulle sijoittuva eeppinen lännenkuvaus Far and Away (1992; Kaukainen maa) irlantilaisittain sävytettyine tunnelmineen, Rob Marshallin 1920-40-lukujen Kauko-itään sijoittuva Memoirs of a Geisha (2005; Geishan muistelmat) japanilaisine sävyineen sekä Spielbergin vakavin ja hänen itsensä mielestä hänen merkittävin elokuvansa Schindler's List (1993; Schindlerin lista), jonka surumielisen teemasävelmän viulusoolon esittää alkuperäisessä elokuvamusiikissa itse Itzhak Perlman.

Satuaiheet ovat aina tarjonneet kiitollisia mahdollisuuksia elokuvasäveltäjille. Williamsin kyvystä eläytyä fantasioiden maailmaan kertovat mm. Spielbergin Hook-elokuvan (1991; Kapteeni Koukku) lennokas, seikkailuhenkinen Flight to Neverland sekä Jurassic Park -elokuvan (1993) laveampi ilmaisu. Williams sävelsi musiikin myös kolmeen ensimmäiseen Harry Potter –elokuvaan (2001, 2002 ja 2004). Jerry Brubaker on koostanut taianomaisuutta huokuvan sinfonisen sovituksen vuoden 2001 avauselokuvasta Harry Potter and the Sorcerer's Stone (Harry Potter ja viisasten kivi).

Avaruusaiheiset elokuvat muodostavat oman lajinsa fantasiaelokuvien maailmassa. Spielbergin elokuvista E. T. (1982) on rakastettava ja koskettava tieteissatu. Elokuvassa Close Encounters of the Third Kind (Spielberg 1977; Kolmannen asteen yhteys) Williams soveltaa myös modernimpia aineksia aina ligetimäisiä sointikenttiä myöten; se onkin yksi säveltäjän omista suosikeista. Williams sävelsi musiikin myös kolmeen George Lucasin Star Wars –elokuvaan, eli alkuperäiseen trilogiaan (1977-83; Tähtien sota). Se on Williamsin suurisuuntaisin elokuvamusiikki erilaisine tunnelmineen ja monine wagneriaanisine johtoaiheineen.

Williams on kertonut, että tekeillä oleva viides Indiana Jones –elokuva (ensi-ilta 2023) jää mitä luultavimmin hänen viimeiseksi elokuvamusiikikseen. Eläkkeelle luomisvoimainen mestari ei kuitenkaan aio jäädä – hän aikoo vain jatkossa keskittyä konserttiteosten säveltämiseen.

Teosesittely: Kimmo Korhonen