Sväng (c) Jimmy Träskelin

Tämä on mennyt tapahtuma.

Vappukonsertti: Svängfonia

Janne Nisonen, kapellimestari
SVÄNG, huuliharppukvartetti
Eero Grundström, diatoniset ja kromaattiset huuliharput 
Jouko Kyhälä, sointuhuuliharppu Harmonetta, diatoniset ja kromaattiset huuliharput 
Pasi Leino, bassohuuliharppu 
Eero Turkka, diatoniset ja kromaattiset huuliharput 
Turun filharmoninen orkesteri

Tänä vappuna huuliharppuyhtye Sväng valloittaa Turun! Svängfonia yhdistää huuliharppukvartetti Svängin 20-vuotisen kansainvälisen uran aikana hioutuneen yhteissoiton, saundin ja musiikilliset teokset orkesterin sointiin. Konsertin johtoteemana on tango, mutta musiikillinen matka ylittää tyylirajat. Tangojen lisäksi kuullaan svängiläisten äkkiväärää omaa sävelkieltä, Balkan-rytmejä sekä niin polskaa kuin Sibeliusta ja Chopinia. 

Tilaa tarjoilut etukäteen:

Vapunpäivän kalalautanen 18€
​​​​​​​Munkki, suklaadippiä ja kuohuviinisimaa 12€
Munkki, suklaadippiä ja simaa 8€

Millainen konsertti on luvassa? Katso Svängin ja Tapiola Sinfoniettan konsertista maistiaiset: 

 

Esiintyjät

Janne Nisonen (c) Ulla Nikula
Janne Nisonen
kapellimestari
Janne Nisonen (c) Ulla Nikula
Janne Nisonen
kapellimestari

Janne Nisonen on yksi Suomen monipuolisimmista muusikoista. Hänen uransa on kulkenut viulunsoitonopiskelijasta kamarimuusikoksi ja konserttimestarista kapellimestariksi. Nisonen on suvereeni tulkki minkä tahansa aikakauden musiikille, barokista tämän päivän teoksiin. Tiettyä verevyyttä ja rouheutta esityksiin tuovat hänen kaustislaiset sukujuurensa: pelimanneja on ollut suvussa jo monessa polvessa.

Janne Nisonen on johtanut muun muassa Radion sinfoniaorkesteria, Helsingin kaupunginorkesteria, Tapiola Sinfoniettaa, Tampere Filharmoniaa, Turun filharmonista orkesteria, Avanti!:a, Tallinnan Kamariorkesteria ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria. Vuosina 2016–2018 Nisonen toimi Pori Sinfoniettan ylikapellimestarina.

Tärkeitä musiikillisia mentoreita Janne Nisoselle ovat olleet viulisti Endre Wolf, pianisti Timo Koskinen ja kamarimusiikin professori Mats Zetterqvist. Hannu Lintu on johdatellut orkesterinjohdon saloihin.

Sväng promokuva
Sväng
Huuliharppuyhtye
Sväng promokuva
Sväng
Huuliharppuyhtye

Svängfonia

Svängfonia yhdistää huuliharppukvartetti Svängin 20-vuotisen kansainvälisen uran aikana hioutuneen yhteissoiton, saundin ja musiikilliset teokset orkesterin sointiin. Konsertin johtoteemana on tango, mutta musiikillinen matka ylittää tyylirajat; tangojen lisäksi kuullaan svängiläisten äkkiväärää omaa sävelkieltä, balkan-rytmejä, polskaa kuin Sibeliusta ja Chopinia. 

Huuliharppuyhtye Sväng on ihastuttanut jo lähes kahden vuosikymmenen ajan niin yleisönsä kuin huuliharpun ammattilaisetkin ympäri maailman. Yhtyeen omat sävellykset vakuuttavat taiturillisuudellaan ja viihdyttävyydellään, ja repertuaarillaan Sväng on osoittanut, että tämän ulkoisesti vaatimattoman instrumentin mahdollisuudet ovat rajattomat. Yhtyeen musiikissa kytkeytyy saumattomasti yhteen taiteellisesti kunnianhimoinen musiikki ja äkkiväärä perikaurismäkeläinen huumori.

Svängin suosio perustuu monen mielestä siihen, että yhtye kuulostaa niin paljon itseään isommalta: Svängin äänimaisemaa onkin välillä vaikea uskoa vain neljällä huuliharpulla tuotetuksi. Bassohuuliharppu soi samassa rekisterissä kuin kontrabasso, ja korkeimmat diatoniset harput yltävät piccolohuilun korkeuksiin. Erilaiset huuliharput luovat näin täyteläisen sointimaailman, jossa kuuluu kansanmusiikki kotimaasta ja muualta maailmasta, mutta yhtä lailla vaikutteita on klassisesta musiikista tai vaikkapa tangosta. 

Svängfonia on Svängin muusikoiden omasta uteliaisuudesta syntynyt projekti, jossa yhtyeen musiikillinen maailma avataan klassisen orkesterin mahdollisuuksille. Tarkoitus on yhdistää Svängin hioutunut yhteissointi uusien sointivärien kanssa. Mitäpä jos kerrankin kuulijan ei tarvitsekaan kuvitella, miltä biisi kuulostaisi, jos siinä olisi jouset, puhallinsektio ja vieläpä perkussiot…

Konsertin johtoteemaksi on otettu yhtyeen Sväng Plays Tango -projekti, mutta kokonaisuudessa kuullaan uusien ja perinteisten kotimaisten tangojen lisäksi muutakin Svängin alkuperäistuotantoa. Unohtamatta tietenkään svängaavia versioita niin Sibeliuksesta kuin Chopinista! Svängin sävellyksien sovituksista orkesterille vastaavat piinkovat oman alansa huiput Pessi Levanto, Marzi Nyman, Esko Grundstörm, Aili Järvelä ja Roope Mäenpää. Konsertin kapellimestarina toimii Janne Nisonen.

Kokoonpano
Eero Grundström, diatoniset ja kromaattiset huuliharput
Jouko Kyhälä, sointuhuuliharppu Harmonetta, diatoniset ja kromaattiset huuliharput
Pasi Leino, bassohuuliharppu
Eero Turkka, diatoniset ja kromaattiset huuliharput

 

 

 

Teokset

Kappalelista

1. Eksyneen Tango
säv. Eero Turkka, sov. Esko Grundström

2. Humaljärvi
säv. Jouko Kyhälä, sov. Aili Järvelä

3. Kyytiläinen
säv. Jouko Kyhälä, sov. Pessi Levanto

4. Impivaara
säv. Eero Grundström, sov. Esko Grundström

5. Kuakua kome kiki
säv. Jouko Kyhälä, sov. Marzi Nyman

6. Hugolle
säv. Jouko Kyhälä, sov. Marzi Nyman

VÄLIAIKA 

7. Sateen tango 
säv. Unto Mononen, sov. Pessi Levanto

8. Muista minua 
säv. Pedro del Punta l. Toivo Kärki, sov. Roope Mäenpää

9. Svängarska kopanitsa
säv. Eero Turkka, sov. Esko Grundström

10. Chopinin Preludi no 4 opus 28 ja Nocturne no 20.
säv. Fredrik Chopin, sov. Roope Mäenpää

11. Alla Marcia
säv. Jean Sibelius, sov. Aili Järvelä

12. Kiiskellä kisaa
säv. Jouko Kyhälä, sov. Roope Mäenpää