Jussi Myllys ja Suvi Väyrynen

Requiem

Alberto Hold-Garrido, kapellimestari
Suvi Väyrynen, sopraano
Jussi Myllys, tenori
Chorus Cathedralis Aboensis, valmentaja Paavo Hyökki
Turun filharmoninen orkesteri 

Joose Tammelin: Requiem

Tammelinin Requiem soi Tuomiokirkossa. Säveltäjän uran varrelle on mahtunut monia eri musiikkityylejä. Vuonna 2007 kantaesitetty Requiem noudattaa lajin piirteitä tuoreella otteella, ja lopputulos vie kuulijan mennessään. Requiemin tulkitsevat upeat solistit Suvi Väyrynen ja Jussi Myllys sekä sinfoniakuoro Chorus Cathedralis Aboensis.

Esiintyjät

Alberto Hold-Garrido, kasvokuva
Alberto Hold-Garrido
kapellimestari
Alberto Hold-Garrido, kasvokuva
Alberto Hold-Garrido
kapellimestari

Barcelonassa syntynyt ja Tanskassa varttunut Alberto Hold-Garrido aloitti kapellimestariopintonsa Kööpenhaminassa, josta siirtyi opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan Jorma Panulan luokalle.

Sibelius-Akatemiasta valmistuttuaan Hold-Garrido toimi apulaiskapellimestarina Suomen Kansallisoopperassa, välillä myös Leif Segerstamin johdolla, sekä Savonlinnan oopperajuhlilla. Vuodesta 1996 alkaen hän on johtanut oopperakirjallisuuden keskeisimpiä teoksia kuten Madame Butterfly, Aida, Macbeth, Tännhauser, Rigoletto, Trubaduuri sekä Lucia di Lammermoor. Hold-Garrido vierailee säännöllisesti Suomen Kansallisoopperassa, missä hän johti viimeksi keväällä 2017 Carmenin.

Vuosina 2000–2003 hän toimi Ruotsin kuninkaallisen oopperan ylikapellimestarina. Tukholmassa hän on johtanut muun muassa teoksia Lentävä hollantilainen, Reininkulta, Otello, Carmen, Carmina Burana, Windsorin iloiset rouvat, Sevillan parturi, Don Carlos ja Norma.

Hold-Garrido on johtanut lukuisia sinfoniaorkestereita Pohjoismaissa ja vieraillut Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Etelä-Koreassa. Hän on johtanut myös Walesin kansallisoopperassa, Moskovan Novaja Operassa, Frankfurtissa, Grazissa ja Malmössa keskittyen erityisesti italialaiseen oopperaan. Hold-Garrido on toiminut Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina vuosina 2013–2018.

Sopraano Suvi Väyrynen, kasvokuva
Suvi Väyrynen
sopraano
Sopraano Suvi Väyrynen, kasvokuva
Suvi Väyrynen
sopraano

Sopraano Suvi Väyrynen on lyhyessä ajassa noussut yhdeksi mielenkiintoisimmista nuorista laulajista Suomessa. Hän on vuoden 2016 Lappeenrannan laulukilpailujen naisten sarjan voittaja ja saanut huomiota myös muissa kotimaisissa ja kansainvälisissä laulukilpailuissa. Paitsi kysyttynä ja ilmaisuvoimaisena taiteilijana lied-, konsertti- ja näyttämöteosten parissa, Väyrynen esittää runsaasti myös nykymusiikkia eri kokoonpanoissa ja hän on kantaesittänyt useita uusia teoksia.

Väyrynen teki oopperadebyyttinsä Tampereen oopperan Nabuccossa Annan roolissa 2015. Suomen Kansallisoopperassa Väyrynen debytoi 2016 Adelen roolissa Johann Strauß nuoremman operetissa Lepakko ja on sittemmin laulanut Kansallisoopperassa myös Despinan roolin Mozartin oopperassa Cosi fan tutte ja solistina Jere Erkkilän CircOpera-produktiossa 2019. Savonlinnan Oopperajuhlilla Väyrynen debytoi 2018 Tsaikovskin oopperassa Patarouva Mashan ja Chloen rooleissa. Kesällä 2021 Väyrynen debytoi Adinan roolissa Donizettin oopperassa L'elisir D'amore Joensuun oopperayhdistyksen tuotannossa.

Väyrynen on valmistunut musiikkipedagogiksi Tampereen Ammattikorkeakoulusta 2013 opettajanaan Satu Sippola. Hän aloitti sen jälkeen solistiset maisteriopinnot Wienin kaupungin musiikkiyliopistossa Uta Schwaben johdolla ja valmistui sieltä keväällä 2020.

Jussi Myllys kasvokuva
Jussi Myllys
tenori
Jussi Myllys kasvokuva
Jussi Myllys
tenori

Tenori Jussi Myllys esiintyy monipuolisesti niin ooppera-, konsertti- kuin liedlaulajana. Sibelius-Akatemian opintoja seurasi vuosi vaihto-opiskelijana Berliinissä, jonka jälkeen hän sai solistikiinnityksen Frankfurtin Oopperaan vuosiksi 2006–2009. Sittemmin hän on kuulunut Düsseldorfin Deutsche Oper am Rheinin solistikuntaan.

Hänen oopperarepertuaarinsa kattaa barokista moderneihin kantaesityksiin. Repertuaariin kuuluvat Mozartin keskeiset tenoriroolit Tamino, Don Ottavio, Ferrando ja Belmonte, Stravinskin Hulttion tien Tom Rakewell, Ruusuritarin Italialainen laulaja, Salomen Narraboth ja Falstaffin Fenton.

Hän on vieraillut muun muassa Geneven, Napolin ja Pariisin oopperoissa, Berliinin Komische Operissa, Dresdenin Semperoperissa, Edinburghin festivaaleilla, Suomen Kansallisoopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Hän esiintyy lisäksi säännöllisesti Baijerin Valtionoopperassa Münchenissä. Hän on esiintynyt useiden tunnettujen kapellimestareiden kuten Kent Naganon, Daniele Gattin, Esa-Pekka Salosen, Adam Fischerin ja Zubin Mehtan johdolla.

Konsertti- ja oratoriolaulajana Jussi Myllyksen laajaan ohjelmistoon kuuluvat muun muassa Bachin Matteuspassion Evankelista, Brittenin Serenade, Händelin Messias, Haydnin Luominen, Verdin Requiem ja Mahlerin Das Lied von der Erde. Lied-tulkkina Myllystä on kuultu mm. Lontoossa, Frankfurtissa, Düsseldorfissa ja Tallinnassa sekä Meiringenin musiikkiviikoilla ja Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla.

Chorus Cathedralis Aboensis
Chorus Cathedralis Aboensis
kuoro
Chorus Cathedralis Aboensis
Chorus Cathedralis Aboensis
kuoro

40-vuotista taivaltaan juhliva Chorus Cathedralis Aboensis (CCA) on orkesterisäestyksellisiin suurteoksiin erikoistunut sinfoniakuoro. CCA toimii tiiviissä yhteistyössä Turun filharmonisen orkesterin sekä Turun ja Kaarinan seurakuntien kanssa. Kuoro on perustettu vuonna 1982 ja sen taiteellisena johtajana on toiminut  vuodesta 2020 lähtien MuM Paavo Hyökki.

CCA-kuoron laajaan kantaohjelmistoon kuuluvat kaikki keskeisimmät kirkkomusiikkiteokset kuorolle ja orkesterille, kuten Verdin, Mozartin, Faurén ja Pärtin Requiemit, Bachin Matteus-passio, Brahmsin Ein deutsches Requiem sekä Beethovenin 9. Sinfonia ja C-duurimessu. Kuoro on vuosien mittaan esiintynyt muun muassa Helsingin kaupunginorkesterin, RSO:n, Sinfonia Lahden, Tampere Filharmonian, Tapiola Sinfoniettan ja Jyväskylä Sinfonian konserteissa ja laulanut lukuisten tunnettujen solistien kanssa. Kuoro tekee myös a cappella -konsertteja.

CCA on toiminut oopperakuorona Müller-Berghausin Die Kalewainen in Pochjola -oopperassa Logomossa ja Turun musiikkijuhlilla Wagnerin Parsifalin konserttiversiossa. CCA on myös levyttänyt kahteen otteeseen Beethovenin kantaatteja TFO:n kanssa sekä tehnyt vierailukonsertin Kölner Philharmonie –konserttitalossa Saksan Kölnissä.

www.cca.fi