Ulf Wallin viulun kanssa, kasvokuva

Kotimaan ääniä

Ari Rasilainen, kapellimestari
Ulf Wallin, viulu
Turun filharmoninen orkesteri

Jean Sibelius: Karelia-alkusoitto op. 10
Einojuhani Rautavaara: Viulukonsertto
Erkki Melartin: Sinfonia nro 6 op. 100

Keväällä Ari Rasilaisen johdolla kuultiin kiitelty tulkinta Melartinin 5. sinfoniasta, ja nyt matka jatkuu 6. sinfonian maisemiin. Rautavaara kirjoitti viulukonserttonsa loppujakson New Yorkissa, pilvenpiirtäjistä inspiroituneena. Konserton tulkkina on ruotsalainen Ulf Wallin, jonka käsittelyssä teos pääsee täyteen loistoonsa. Ilta alkaa Sibeliuksen Karelia-alkusoitolla. Teos on yhdessä Karelia-sarjan kanssa jäänyt elämään säveltäjämestarin Viipurilaisen Osakunnan tilaisuuteen säveltämästä historiallisen kuvaelman musiikista.

 

 

Esiintyjät

Ari Rasilainen, kapellimestari
Ari Rasilainen
kapellimestari
Ari Rasilainen, kapellimestari
Ari Rasilainen
kapellimestari

Ari Rasilainen kuuluu oman sukupolvensa tunnetuimpiin suomalaiskapellimestareihin. Hän opiskeli orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa Jorma Panulan luokalla ja täydensi opintojaan Arvīds Jansonsin oppilaana sekä Berliinissä viulutaiteilija Aleksander Labkon johdolla. Orkesterityön ohella hän on esiintynyt viulusolistina ja kamarimuusikkona, ja pyrkii vielä nykyäänkin jättämään aikaa kamarimusiikille.

Rasilainen oli Lappeenrannan kaupunginorkesterin ylikapellimestari vuosina 1985–89, Tampereen kaupunginorkesterin päävierailija ja kapellimestari 1989–94 ja Norjan radion orkesterin ylikapellimestari 1994–2002. Hän työskenteli myös Jyväskylä Sinfonian (1994–98) ja Pori Sinfoniettan (1999–2004) ylikapellimestarina. Vuosina 2002–09 Rasilainen toimi Rheinland-Pfalzin saksalaisen valtionorkesterin musiikkijohtajana, minkä ohella hän vieraili säännöllisesti eri orkestereissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Tanskalainen Aalborgin sinfoniaorkesteri kutsui Ari Rasilaisen vuonna 2002 pysyväksi päävierailijakseen. Syksystä 2016 hän on Südwestdeutsche Philharmonien ylikapellimestari. Viimeaikaisiin oopperatöihin lukeutuvat muun muassa Jevgeni Onegin Ranskassa sekä Lentävä Hollantilainen ja Salome Saksassa.

Rasilainen on kunnostautunut myös levyttävänä kapellimestarina. Hän on työskennellyt menestyksekkäästi monien levy-yhtiöiden kanssa ja johtanut yli 50 levyllä. Rasilainen on toiminut Würzburgin musiikkikorkeakoulussa orkesterinjohdon professorina vuodesta 2011.

Ulf Wallin viulun kanssa, kasvokuva
Ulf Wallin
viulu

Ruotsalainen viulisti Ulf Wallin opiskeli Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa professori Sven Karpen johdolla sekä Wienissä musiikin ja esittävän taiteen yliopistossa Wolfgang Schneiderhanin johdolla. Wallin on konsertoinut Aasiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Wallin on tehnyt yhteistyötä useiden menestyneiden kapellimestareiden kuten Jesús Lopéz Cobosin, Manfred Honeckin, Paavo Järven, Andrew Manzen, Esa-Pekka Salosen, Walter Wellerin ja Franz Welser-Möstin kanssa. Wallin on myös kysytty kamarimuusikko, ja hän on esiintynyt muun muassa Bruno Caninon, Barbara Hendricksin, Heinz Holligerin, Roland Pöntisen ja András Schiffin kanssa.

Ulf Wallin on lisäksi esiintynyt useilla festivaaleilla, kuten Lucernen, Berliinin ja Schleswig-Holsteinin festivaaleilla, Schubertiade-musiikkifestivaaleilla Schwarzenbergissä, Musiktage-festivaaleilla Mondseessa sekä Marlboron musiikkifestivaaleilla. Wallin on tehnyt yli 50 levytystä eri levymerkeille, ja esiintynyt useasti niin radiossa kuin televisiossakin.

Wallin on Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulun viulunsoiton professori ja vieraileva professori Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopistossa. Hän on myös toiminut merkittävien kansainvälisten viulukilpailujen tuomaristossa. Vuonna 2013 Zwickaun kaupunki myönsi hänelle Robert Schumann -palkinnon ja vuonna 2014 hänet valittiin Ruotsin kuninkaalliseen musiikkiakatemiaan. Ulf Wallin soittaa Domenico Montagnana -viulua vuodelta 1746.