pianisti Dejan Lazic

Jaakko Kuusisto in Memoriam

Michał Nesterowicz, kapellimestari
Dejan Lazić, piano
Turun filharmoninen orkesteri

Wojciech Kilar: Orawa
Jaakko Kuusisto: Pianokonsertto
Jean Sibelius: Sinfonia nro 1 e-molli op. 39

Konsertti on kunnianosoitus helmikuussa menehtyneen viulistin, säveltäjän ja kapellimestarin Jaakko Kuusiston, todellisen musiikin moniosaajan, muistolle. Kuusiston vuonna 2016 valmistuneen pianokonserton esittää Euroopan mielenkiintoisimpiin pianisteihin kuuluva Dejan Lazić, jolle teos on myös omistettu. Konsertti alkaa puolalaissäveltäjä Kilarin energisesti liikkuvalla teoksella Orawa, ja Sibeliuksen kuohuva ja intensiivinen 1. sinfonia täydentää illan. Kapellimestari Michal Nesterowicz tekee ensiesiintymisensä TFO:n kanssa.

Esiintyjät

Michał Nesterowicz kasvokuva
Michał Nesterowicz
kapellimestari
Michał Nesterowicz kasvokuva
Michał Nesterowicz
kapellimestari

Michał Nesterowicz on saanut arvostusta dynaamisista esityksistään ja ilmeikkäistä sinfonisen ohjelmiston tulkinnoistaan. Hän on viime kausina debytoinut mm. Kuninkaallisen Concertgebouw-orkesterin, Konzerthausorchester Berlinin, hr-Sinfonieorchester Frankfurtin sekä Tonkünstler-Orchesterin kanssa.

Viime kaudella Nesterowicz on esiintynyt Oulu Sinfonian, Gävlen sinfoniaorkesterin, Haydn Orchestra Bolzanon ja Silesian Philharmonicin kanssa Puola-teemaisella ohjelmistolla, johon kuului esimerkiksi Fitelbergin ja Karłowiczin teoksia. Lisäksi Nesterowicz on esiintynyt Musikalische Akademie Mannheimin, Varsovan filharmonisen orkesterin, Malmön oopperan, Orquesta Sinfonica de la Region de Murcian, Aarhusin sinfoniaorkesterin ja Kyoto Symphony Orchestran kanssa.

Nesterowicz toimii Arthur Rubinstein Łódź Philharmonicin päävierailijana. Hän on ollut myös NDR Elbphilharmonieorchesterin, Szczecin Philharmonic Orchestran, Malmön sinfoniaorkesterin ja Orquesta Ciudad de Granadan vierailijana. Nesterowicz on esiintynyt useaan otteeseen Tonhalle-Orchester Zürichin, Münchenin filharmonisen orkesterin, Orchestre Philiharmonique de Nicen, National Taiwan Symphony Orchestran, Singaporen sinfoniaorkesterin ja Royal Liverpool Philharmonic Orchestran kanssa.

Nesterowicz voitti vuonna 2008 Cadaqués Orchestran kansainvälisen kapellimestarikilpailun ja oli palkittujen joukossa Katowicessä pidetyssä kuudennessa kansainvälisessä Grzegorz Fitelberg kapellimestarikilpailussa.

Dejan Lazic istuu pianon ääressä
Dejan Lazić
piano
Dejan Lazic istuu pianon ääressä
Dejan Lazić
piano

Dejan Lazić on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä sukupolvensa ainutlaatuisimmista ja poikkeuksellisimmista solisteista raikkailla piano-ohjelmiston tulkinnoillaan. Hänen esiintymisiään on kehuttu vuolaasti mm. The Telegraph ja Der Spiegel -lehdissä.

Lazićin live-levytys Rahmaninovin pianokonsertosta nro 2 London Philharmonic Orchestran ja Kirill Petrenkon kanssa palkittiin saksalaisella Echo Klassik -palkinnolla. Hänen levytyksensä Mozartin kamarimusiikkiteoksista puolestaan palkittiin Opus Klassik 2021 -palkinnolla.

Viime kaudella Dejan Lazić toimi Baijerin radion Münchner Rundfunkorchesterin residenssitaitelijana. Hän on ollut myös kiertueella yhdessä Budapestin festivaaliorkesterin ja Iván Fischerin kanssa, joka vei Lazićin esiintymään muun muassa Kiinaan.

Dejan Lazić vierailee usein orkestereissa kuten Chicagon sinfoniaorkesteri, Rotterdamin filharmoninen orkesteri, Helsingin filharmoninen orkesteri, ja Ruotsin radion sinfoniaorkesteri. Hän tekee tiivistä yhteistyötä kapellimestarien kanssa kuten Iván Fischer, Robert Spano, Krzysztof Urbański, ja Jan Willem de Vriend.

Myös Dejan Lazićin sävellykset ovat saaneet kansainvälistä huomiota, esimerkiksi ”Piano Concerto in Istrian Style”, op. 18, jonka kantaesitys oli Aspen Music Festivalilla 2014, ja jota Lazić on sittemmin esittänyt useita kertoja.

Dejan Lazić syntyi muusikkoperheeseen Zagrebissa, Kroatiassa. Hän varttui Salzburgissa, jossa hän myös opiskeli Mozarteum-yliopistossa. Nykyään Lazić asuu Amsterdamissa.