Avaruus ja maapallo (c) iStock

John Williams 90: Elokuvamusiikin mestariteokset

Kaapo Ijas, kapellimestari
Jukka Nykänen, juontaja
Timo Ollila, visualisointi
Turun filharmoninen orkesteri

John Williams:
Hook - Flight to Neverland
Warhorse - Dartmoor 1912
Geishan muistelmat: Sayuri’s theme
Geishan muistelmat: Chairman’s Waltz
Schindler's List: Theme
Far and Away Suite
Harry Potter Symphonic Suite (sov. Jerry Brubaker)
Superman Theme
E.T. – Adventures on Earth
Excerpts from ’Close Encounters of the Third Kind’
Star Wars- sarja: The Jedi Steps and Finale, Princess Leia’s Theme, Imperial March

Elokuvasäveltäjä John Williams täytti 90 vuotta helmikuussa 2022. Viidellä Oscarilla palkitun ja huimat 52 kertaa Oscar-ehdokkaana olleen ikonin kynästä on syntynyt seikkailuelokuvien klassikoiksi muodostuneita teemoja, jotka koko maailma tuntee. Konsertissa kuullaan Williamsin suurimpia hittejä, kuten Schindlerin listan tunteikas viulumelodia, ET:n vauhdikas pääteema, Harry Potter -elokuvasarjan velhomusiikkia ja tietenkin Star Warsin kaukaiseen galaksiin johdattelevia elokuvamusiikin mestariteoksia.

Esiintyjät

Kaapo Ijas, kasvokuva
Kaapo Ijas
kapellimestari
Kaapo Ijas, kasvokuva
Kaapo Ijas
kapellimestari

Kapellimestari Kaapo Ijas (s.1988) on koko elämänsä ajan omistautunut intohimoisesti musiikille. Klarinetistina aloittanut Ijas alkoi jo varhain säveltää omaa musiikkiaan, ja on vuosien varrella ottanut haltuun useita erilaisia genrejä sekä soittanut orkestereiden ja bändien lisäksi esimerkiksi teatteriyhtyeissä.

Musiikin perinpohjaisen tutkimisen nälkä johti Kaapo Ijaksen kapellimestariopintoihin, ensin Sibelius-Akatemiaan, sitten Zürichin taidekorkeakouluun ja lopulta Tukholman Kuninkaalliseen Musiikkikorkeakouluun, josta hän valmistui maisteriksi 2017. 2019 Ijas valittiin Manchesterin Royal Northern College of Musicin Mills Williams Junior Fellow in Conducting -tehtävään ja hän suoritti Englannissa myös International Artist Diploma -tutkinnon. Hänen opettajinaan kansainvälisillä kapellimestarien mestarikursseilla ovat olleet muun muassa Riccardo Muti, Neeme ja Paavo Järvi, Esa-Pekka Salonen ja Jorma Panula.

Kaudella 2021–22 hän debytoi mm. Radion Sinfoniaorkesterin, Oulu Sinfonian, Puolan Radion Sinfoniaorkesterin, Montpellierin oopperan orkesterin ja Royal Liverpool Philharmonicin kanssa.

2016 Ijas ylsi semifinaaliin Donatella Flick -kapellimestarikilpailussa. 2018 Ijas pääsi osallistumaan Nikolai Malkon kilpailuun ja samana vuonna hän voitti 3. palkinnon Jorma Panulan kapellimestarikilpailussa. Ijaksen opintoja ja projekteja tukevat Suomen Kulttuurirahasto, Wihuri-säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Suomen Säveltaiteen Tukisäätiö ja Sibelius Akatemian Tukisäätiö.

Jukka Nykänen, kasvokuva
Jukka Nykänen
juontaja
Jukka Nykänen, kasvokuva
Jukka Nykänen
juontaja

Jukka Nykänen (s. 1976) on erittäin monipuolinen pianisti, säveltäjä ja sovittaja. Hän on soittanut lukuisten eri orkesterien (mm. Helsingin kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Vantaan viihdeorkesteri) solistina ja esiintynyt mm. Helsingin juhlaviikoilla, Kuhmon kamarimusiikissa, Espoon kansainvälisellä pianoviikolla sekä Turun, Naantalin, Mikkelin ja Mäntän musiikkijuhlilla.

Suomen lisäksi Nykänen on konsertoinut Saksassa, Japanissa ja USA:ssa. Nykäsen tuotannosta löytyy runsaasti pianosovituksia, kaksi soololevyä sekä useita musikaaleja. Viime vuosina hän on tullut yleisölle tutuksi TV:stä Radion sinfoniaorkesterin konserttien teosesittelijänä. Hänelle myönnettiin vuonna 2014 Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinto.

Timo Ollila
visualisointi
Timo Ollila
visualisointi

Teokset

John Williams