Tanja Nisonen & Elina Vähälä, kasvokuvat

Avoin kenraaliharjoitus Kulttuurikorttilaisille ja koululais- ja erityisryhmille: For the Uncommon Woman

Daniela Musca, kapellimestari
Elina Vähälä, viulu
Tanja Nisonen, käyrätorvi
Turun filharmoninen orkesteri

Joan Tower: Fanfare for the Uncommon Woman
Ethel Smyth: Konsertto viululle ja käyrätorvelle
Edward Elgar: Falstaff

Italialainen kapellimestari Daniela Musca debytoi Turussa. Konsertti alkaa Grammy-palkitun yhdysvaltalaissäveltäjä Joan Towerin musiikilla. Illan solistinumerona kuullaan Ethel Smythin konsertto, jossa tunnetuimpiin suomalaisviulisteihin kuuluva Elina Vähälä ja käyrätorvisti Tanja Nisonen loistavat päärooleissa. Konsertin päätöksenä on Elgarin harvoin kuultu, mutta säveltäjän itsensä parhaana orkesteriteoksenaan pitämä sinfoninen runo Falstaff, joka perustuu Shakespearen koomiseen hahmoon näytelmästä Henry IV. 

Kenraaliharjoitukset Kulttuurikorttilaisille

Kulttuurikortilla pääset kuuntelemaan Turun filharmonisen orkesterin kenraaliharjoituksia maksutta. Kenraaliharjoituksiin tulee ilmoittautua ennakkoon. Kenraaliharjoitusten kävijämäärä on rajoitettu. 

Lue lisää Kulttuurikortista 

Kenraaliharjoitusten tarkka kesto vaihtelee illan konserttiohjelmasta ja esiintyjistä riippuen. Kenraaliharjoituksessa soitetaan konsertin ohjelmisto läpi. Kapellimestarista ja ohjelmistosta riippuen harjoitellaan myös osia tai stemmoja, tai osa ohjelmistosta jätetään pois tai soitetaan kevyemmin.

Kenraaliharjoitukset pidetään Turun konserttitalolla ellei toisin mainita. Konserttitalon ovet avataan n. klo 10.30, salin ovet vasta muutamaa minuuttia ennen harjoituksen alkua. Konserttitalon kahvila ei ole avoinna harjoitusten yhteydessä.

Kenraaliharjoitukset koululais- ja päiväkotiryhmille

Koululais- ja päiväkotiryhmille avoin kenraaliharjoitus kestää noin 45 minuuttia. Vierailuun voi valmistautua ennakkomateriaalin avulla. Katso tarkemmat tiedot lasten ja nuorten sivustolta.

Ilmoittautumislinkki kenraaliharjoituksiin lisätään tapahtumaan myöhemmin.

Esiintyjät

Daniela Musca kasvokuva
Daniela Musca
kapellimestari
Daniela Musca kasvokuva
Daniela Musca
kapellimestari

Yksilöllisistä ja intohimoisista tulkinnoistaan ylistetty italialainen kapellimestari Daniela Musca on kysytty niin sinfonia- kuin oopperarepertuaarin kapellimestarina.

Daniela Musca on työskennellyt muun muassa Göteborgin sinfoniaorkesterin, Frankfurtin oopperan ja museon orkesterin, Norrköpingin sinfoniaorkesterin, Trondheimin sinfoniaorkesterin, Casco Philin, Würzburgin filharmonikoiden ja Oulu Sinfonian kanssa. Vuodesta 2018 hän on tehnyt yhteistyötä Hessisches Staatstheater Wisebadenin kanssa, jossa hän on johtanut muun muassa uusia tuotantoja Donizettin oopperasta Lemmenjuoma, Lehárin operetista Luxemburgin kreivi ja Tšaikovskin oopperasta Jevgeni Onegin.

Daniela Muscan debyytti kansainvälisellä May Festivalilla Saksassa oli kriitikoiden ylistämä. Hän johti festivaalilla Verdin Otello-oopperan sekä Donizettin Lemmenjuoma-oopperan. Debytoidessaan Lehár-festivaalilla Bad Ischlissä hän johti uuden tuotannon säveltäjän operetista The Land of the Smiles.

Viime aikojen kohokohtiin sekä tuleviin kohokohtiin kuuluvat muun muassa debyytit Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin kanssa sekä Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa että Malmön oopperassa ja voittajan konsertit Carl Nielsenin kansainvälisessä kilpailussa Tanskassa. BIS Records julkaisi Muscan debyyttilevytyksen Norrköpingin sinfoniaorkesterin kanssa lokakuussa 2021.

viulisti Elina Vähälä
Elina Vähälä
viulu
viulisti Elina Vähälä
Elina Vähälä
viulu
Tanja Nisonen, kasvokuva
Tanja Nisonen
käyrätorvi
Tanja Nisonen, kasvokuva
Tanja Nisonen
käyrätorvi

Vuodesta 2021 alkaen Nisonen on tehnyt taiteellista jatkotutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikin tohtoriohjelmassa käyrätorvelle säveltäneistä naisista. Jatkotutkinnon konserttisarja tuo esiin suuren joukon unohdettuja eurooppalaisia naissäveltäjiä vuosilta 1850–1950. Tutkimuksessaan Nisonen pohtii, minkälaisen poikkeuksen muodosti käyrätorvelle säveltänyt nainen ajassa, jolloin säveltäminen ylipäätänsä ei ollut naiselle sopivaa.

Nisoselle on tärkeää edistää, kehittää ja laajentaa käyrätorvensoiton tuntemusta. Hän on levyttänyt 4th Line käyrätorvikvartetin kanssa ennen kuulematonta ohjelmistoa pohjoismaisilta säveltäjiltä. Seuraavaksi hän levyttää tutkimukseensa liittyen naissäveltäjien tuotantoa.

​​​​Tanja Nisonen on voittanut useita koesoittoja päätyen Turun filharmonisen orkesterin jäseneksi toimien viime vuodet käyrätorviryhmän vt. äänenjohtajana. Nisonen on luonut kansainvälistä uraa toimimalla käyrätorven äänenjohtajana mm. Ruotsin radion sinfoniaorkesterissa ja Las Palmasin sinfoniaorkesterissa.

Orkesterimuusikon virkatyön ohella Nisonen on luonut aktiivisesti omaa taiteellista uraa esiintymällä niin kamarimuusikkona kuin myös solistina. Kotimaan festivaalien lisäksi hän on esiintynyt myös Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Saksassa, Espanjassa ja Norjassa. Vuodesta 2010 Nisonen on toiminut Turun konservatorion ja Taideakatemian (AMK) käyrätorvensoiton tuntiopettajana. Hän on myös toiminut usean vuoden ajan Suomen käyrätorviklubi ry:n hallituksen puheenjohtajana.