Andreas Boyde

Sininen rapsodia

Jonathan Stockhammer, kapellimestari
Andreas Boyde, piano
Turun filharmoninen orkesteri

Samuel Barber: The School for Scandal op. 5, alkusoitto
Igor Stravinsky: Konsertto pianolle ja puhallinsoittimille
Roy Harris: Sinfonia nro 3

George Gershwin: Rhapsody in Blue
Aaron Copland: Billy the Kid, orkesterisarja

Andreas Boyden esiintymiset sähköistävät yleisön. Hänen tulkintansa Gershwinin rapsodiaklassikosta on kirvoittanut ylistäviä arvioita. Rapsodia taituroi taidemusiikin ja jazzin välimaastossa ja myös Stravinskyn teoksessa pianotaituri pääsee heittäytymään täysillä. 1920–30-lukujen Amerikasta haettujen sävelten illassa kuullaan lisäksi Barberin ensimmäinen teos täydelle orkesterille sekä Harrisin tunnetuin teos ja Coplandin kansanmusiikkivaikutteinen teos. Jonathan Stockhammer nauttii musiikista, jossa genrerajat sekoittuvat.

 

 

Esiintyjät

Jonathan Stockhammer (c) Marco Borggreve
Jonathan Stockhammer
kapellimestari
Jonathan Stockhammer (c) Marco Borggreve
Jonathan Stockhammer
kapellimestari

Jonathan Stockhammer on muutamassa vuodessa noussut tunnetuksi nimeksi niin oopperan, sinfoniakirjallisuuden kuin nykymusiikinkin saralla. Hän työskentelee loistavasti niin konserttiesiintyjänä kuin myös erilaisten taiteilijoiden kanssa, kuten nuorten muusikoiden, rap-artistien tai Imogenin ja Pet Shop Boysin kaltaisten tähtien kanssa.  

Ooppera on keskeinen osa hänen ohjelmistoaan, ja hän on esiintynyt säännöllisesti Opéra de Lyonissa vuodesta 1998 alkaen. Hän debytoi Zürichin oopperassa vuonna 2019, ja palasi oopperaan johtamaan kaudella 21/22.  Muihin kauden 21/22 kohokohtiin kuuluivat muun muassa debyytit Soulin filharmonisen orkesterin sekä Queenslandin sinfoniaorkesterin kanssa.

Jonathan Stockhammer on työskennellyt useiden maineikkaiden orkestereiden, kuten Oslon filharmonikoiden, Hampurin NDR Symphony Orchestran ja Philharmonia Orchestran kanssa. Klassisen musiikin eri aikakausien lisäksi Stockhammer nauttii musiikista, joka sekoittaa klassisen musiikin, rockin, popin ja hiphopin genrerajoja. Hänen levytyksensä The New Crystal Silence Chick Corean, Gary Burtonin ja Sydneyn sinfoniaorkesterin kanssa voitti Grammyn vuonna 2009.

Stockhammer opiskeli Kiinan kieltä ja valtiotiedettä ennen kuin aloitti säveltämisen ja kapellimestariopinnot kotikaupungissaan Los Angelesissa. Opintojensa aikana hän tuurasi Los Angelesin filharmonikkojen konserteissa, jonka jälkeen häntä pyydettiin ylikapellimestari Esa Pekka-Salosen assistentiksi. Valmistuttuaan hän muutti Saksaan.

Andreas Boyde
Andreas Boyde
piano
Andreas Boyde
Andreas Boyde
piano

Pianisti Andreas Boyden esiintymiset sähköistävät yleisöjä ympäri maailmaa. Hänen resitaalinsa tunnetuissa konserttisaleissa ja solistiesiintymisensä orkestereiden kuten Lontoon filharmoninen orkesteri, Sächsische Staatskapelle Dresden, Malesian filharmoninen orkesteri, Prahan radion sinfoniaorkesteri ja Miamin sinfoniaorkesteri ovat taanneet Boydelle maineen kunnioitettavana esiintyvänä taiteilijana. Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt nimitti Boyden residenssitaiteilijakseen kaudelle 2018–19.

Boyde on levyttänyt Johannes Brahmsin soolopianoteokset Oehms Classics -levymerkille. Hän tekee läheistä yhteistyötä Saksan radion kanssa toistuvien lähetysten ja tuotantojen muodossa.

Boyden musiikkitieteelliset kiinnostukset tulevat esille hänen Robert Schumannin Schubert variaatiot -teoksen rekonstruktiostaan. Hofmeister Leipzig on julkaissut rekonstruktion ja teos on saanut laajaa kansainvälistä kiitosta vuoden 2000 kantaesityksestä lähtien. Andreas Boyde kantaesitti teoksen New Yorkissa Pierpont Morgan Libraryssä. Vuonna 2017 Dresdner Kapellsolisten –yhtye kantaesitti Boyden version Schumannin Waldszenen-teoksesta Kulturpalast Dresden Hallissa.

Andreas Boyde syntyi Saksan Oschatzissa. Hän opiskeli Christa Holzweissigin ja Amadeus Webersinken johdolla Dresdenissä ja James Gibbin johdolla London Guildhall School of Music & Draamassa. Hänen mentorinsa ja promoottorinsa Malcolm Frager on toiminut myös suurena vaikuttajana.

Teokset

Samuel Barber:
The School for Scandal op. 5, alkusoitto
Igor Stravinsky:
Konsertto pianolle ja puhallinsoittimille


 

Roy Harris:
Sinfonia nro 3
 

George Gershwin:
Rhapsody in Blue


 

Aaron Copland:
Billy the Kid, orkesterisarja