Cavalleria rusticana ja Pajazzo

Cavalleria rusticana ja Pajazzo

Ensi-ilta 13.4.2022. Keväältä 2021 siirretty oopperatuotanto. Liput myynnissä Lippupisteen verkkokaupassa www.lippu.fi ja myyntipisteissä sekä Åbo Svenska Teaterin ja Turun filharmonisen orkesterin lipunmyynneissä.

Pietro Mascagnin Cavalleria rusticana ja Ruggero Leoncavallon Pajazzo ovat kaksi erillistä yksinäytöksistä oopperaa, jotka yhdessä muodostavat maailman esitetyimmän oopperaparin. Kahden oopperan ilta tuo lavalle suuria tunteita: mustasukkaisuutta, kostoa ja anteeksiantoa.

Turussa nähtävä Cavalleria rusticana ja Pajazzo tapahtuvat saman päivän aikana, samassa italialaisessa kylässä, samoille ihmisille.

Kohtalot limittyvät, juonilinjat leikkaavat ovelasti ja oopperat kommentoivat yllättävällä tavalla toisiaan. Aineksista syntyy esitys, joka huokuu hurmosta, säkenöi kitchiä, tihkuu melodraamaa ja kipinöi temperamenttia. Kaiken yllä soivat maailman kauneimmat oopperamelodiat: Cavalleria rusticanan huumaava Pääsiäiskuoro sekä pakahduttava Intermezzo ja kaikkien tenoriaarioiden kuningas Vesti la giubba, “Naura Pajazzo vaikka sydämesi itkee”.

Ohjaaja Tuomas Parkkinen lähestyy kahta oopperaa kuin yhtä teosta: ”Oopperoissa on paljon yhtäläisyyksiä. Molemmat kertovat tavallisten ihmisten arjesta kaunistelematta ja syvästi ymmärtäen. Tarinoiden keskiössä sykkivät rakkaus ja kiihkeät tunteet: mustasukkaisuus, miehinen ylpeys ja kosto, joka johtaa traagiseen lopputulokseen. Kumpikin ooppera on draamallinen näytelmä, jännitteineen ja juonenkäänteineen. Henkilöhahmot ovat monikerroksisia ja teemat – kolmiodraama, uskonnollisuus, teatterin valhe, tosielämän kärsimys, katumus ja anteeksianto – tulevat katsojan iholle, jopa ihon alle.”

Tuotantotiedot

OHJAUS Tuomas Parkkinen
LAVASTUS JA PUKUSUUNNITTELU Pirjo Liiri-Majava
KAPELLIMESTARI Jonas Rannila
ORKESTERI Turun filharmoninen orkesteri
KORREPETIITTORI/KUOROMESTARI Marko Autio
VALOSUUNNITTELU Antti Niitemaa
SOLISTIT
Cavalleria rusticana:
Päivi Pylvänäinen, Santuzza (maalaistyttö)
Sam Furness, Turiddu (sotilas)
Heikki Kilpeläinen, Alfio (roskakuski)
Essi Luttinen, Lola (Alfion vaimo)
Päivi Nisula, Mamma Lucia (kapakoitsija, Turiddun äiti)
Pajazzo:
Giuseppe Varano, Canio/Pajazzo (teatteriseurueen johtaja)
Sabina Bisholt, Nedda/Columbina (näyttelijä, Canion vaimo)
Heikki Kilpeläinen, Tonio/Taddeo (näyttelijä)        
Sam Furness, Beppe/Harlekiini (näyttelijä)
Samuli Takkula, Silvio (poliitikko, Neddan rakastaja)

Oopperat tuottavat yhteistyössä Åbo Svenska Teater ja Turun filharmoninen orkesteri.

Esityskieli italia, tekstitys suomeksi ja ruotsiksi.

Esiintyjät

Päivi Pylvänäinen (c) Ville Paasimaa
Päivi Pylvänäinen
sopraano
Päivi Pylvänäinen (c) Ville Paasimaa
Päivi Pylvänäinen
sopraano

Päivi Pylvänäinen on Savonlinnasta kotoisin oleva sopraano. Hän on valmistunut erinomaisin arvosanoin Sibelius-Akatemiasta 2015. Pylvänäisen viimeisimpiä roolejaan ovat olleet Carmenin Mercédès Tampereen Oopperassa 2020, Sevillan parturin Berta Savonlinnan Oopperajuhlilla 2019 ja nimirooli Kuusiston Aino Ackté oopperassa 2017. Hän on esiintynyt mm. Tampere-Filharmonian ja Jyväskylä Sinfonian solistina.

Seuraavaksi Pylvänäistä voi kuulla mm. Helsingissä ja Mikkelissä Mozartin Requiemissa, kesällä Savonlinnan Oopperajuhlilla Sevillan parturin Bertana ja elokuussa Opera Boxin Döbeln-kamarioopperassa.

Sam Furness (c) Maximilian van London
Sam Furness
tenori
Sam Furness (c) Maximilian van London
Sam Furness
tenori

Tenori Sam Furness on laulanut merkittäviä oopperarooleja Skotlannin oopperassa, Garsington Operassa ja Teatro Realissa Madridissa, saaden kiitosta mukaansatempaavasta näyttelemisestä ja synnynnäisestä musikaalisuudesta. Hän on kerännyt kiitettäviä arvioita esityksistään lukuisissa oopperoissa ja sen lisäksi hänellä on laaja oratorio- ja konserttirepertuaari.

Furness on laulanut monissa oopperataloissa mm. Iso-Britanniassa, Italiassa, Itävallassa, Espanjassa, Ranskassa, Belgiassa ja Chilessä. Kauden 2018-2019 huippuhetkiin lukeutuu hänen debytointinsa Royal Opera Housessa, Covent Gardenissa.

Turussa hänet on nähty aiemmin TFO:n solistina Salomen konserttiversiossa 2019 ja vuonna 2016 Taikahuilu-oopperassa. Hän on esiintynyt myös Jyväskylässä Carmen-oopperassa ja hänet voi nähdä kesällä 2020 Savonlinnan oopperajuhlilla.

Heikki Kilpeläinen
Heikki Kilpeläinen
baritoni
Heikki Kilpeläinen
Heikki Kilpeläinen
baritoni

Heikki Kilpeläinen on ollut 1994-2015 solistina Bremenissä, Bonnissa, Düsseldorfissa ja Mainzissa. Lisäksi hän on esiintynyt useissa muissa merkittävissä Saksan ja Sveitsin oopperataloissa sekä Suomen kansallisoopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. 

Hän on tehnyt n. 70 näyttämöroolia – mm. päärooleja Verdin ja Wagnerin oopperoissa (Macbeth, Falstaff, Don Carlo, Naamiohuvit, Tristan ja Isolde sekä Mestarilaulajat). Viime vuosina Kilpeläistä on nähty enemmän Suomessakin: 2020 Fidelio Oulussa ja tätä ennen mm. Carmen Vaasassa ja Don Carlo Helsingissä. Kilpeläinen on kysytty konserttisolisti. Hän on laulanut esim. Sibeliuksen, Bachin, Händelin ja Beethovenin teoksissa.

Essi Luttinen (c) Mirkku Merimaa
Essi Luttinen
mezzosopraano
Essi Luttinen (c) Mirkku Merimaa
Essi Luttinen
mezzosopraano

Monialainen ja ilmaisuvoimainen Essi Luttinen on kysytty esiintyjä niin konserttilaulajana kuin oopperalavoilla. Hänen ohjelmistonsa ulottuu varhaisesta barokista nykymusiikkiin, sisältäen paljon nykyteoksien kantaesityksiä. Hän on vieraillut mm. Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Bergen Nasjonale Opera'ssa, Oulun, Turun, Jyväskylän, Tampereen ja Vaasan oopperoissa sekä Ilmajoen musiikkijuhlilla.

Luttinen on voittanut ensimmäisen palkinnon Taidekeskus Salmelan Merikanto-laulukilpailussa sekä toisen palkinnon Lappeenrannan Valtakunnallisissa Laulukilpailuissa. Lisäksi hänelle on myönnetty Karita Mattila -palkinto.

Ooppera Skaalan taiteellisena johtajana hän on ollut mukana toteuttamassa uusia musiikillisia ja esityksellisiä konsepteja.

Päivi Nisula
Päivi Nisula
mezzosopraano
Päivi Nisula
Päivi Nisula
mezzosopraano

Päivi Nisula voitti Timo Mustakallio-laulukilpailun vuonna 1989. Vuosina 1993-2016 hän oli kiinnitettynä Suomen Kansallisoopperaan, missä hän on esittänyt kaikki keskeiset mezzosopraanoroolit. Sopraanona hänen roolejaan ovat olleet mm. Tosca (Puccini: Tosca), Kundry (Wagner: Parsifal), Riikka (Sallinen: Punainen viiva), Desdemona (Verdi: Otello) ja Riitta (Kokkonen: Viimeiset kiusaukset). 

Päivi Nisula on ollut mukana Olli Kortekankaan Messenius, Isän tyttö, Veljeni Vartija ja Elämänkuvat oopperoiden kantaesityksissä. Lisäksi hän on vieraillut Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Saksan oopperalavoilla. Orkestereiden solistina hän on esiintynyt useissa maissa mm. vuonna 2010 hän debytoi New Yorkin Carnegie Hall'issa Yhdysvalloissa.

Päivi Nisula on Saaristo-oopperayhdistys ry:n taiteellinen johtaja.

Giuseppe Varano (c) Sakari Röyskö
Giuseppe Varano
tenori
Giuseppe Varano (c) Sakari Röyskö
Giuseppe Varano
tenori

Giuseppe Varano on kansainvälisesti arvostettu italialaisten oopperoiden ”henkeäsalpaava” tulkki. Hän on esittänyt Verdin ja Puccinin oopperoita merkittävissä italialaisissa ja kansainvälisissä oopperataloissa ja festivaaleilla, joihin kuuluvat mm. Theatre La Fenice, Deutsche Oper am Rhein, Teatro Massimo (Palermo), Teatro Bellini (Catania), New York City Opera ja Savonlinnan oopperajuhlat. Hän on laajentanut ohjelmistoansa Bizetin, Bellinin, Gounodin, Leoncavallon ja Montemezzin oopperoiden tärkeimmillä tenorirooleilla, saaden niistä paljon positiivisia arvosteluja ja palautetta.

Varanon viimeisimpiä töitä ovat olleet mm. Avito New York City Operan L'Amore dei tre re: ssä (2018), Pollione International Opera Company Finlandin Normassa (2018) ja kiitetty Don Josè Teatro Gallin Carmenissa (2019).

Sabina Bisholt
Sabina Bisholt
sopraano
Sabina Bisholt
Sabina Bisholt
sopraano

Ruotsin lupaava nuori laulaja Sabina Bisholt valmistui Tukholman Operahögskolanista ja sai arvostetun Christina Nilsson -stipendin vuonna 2016. Hän debytoi Norrlands-oopperassa Margueritan (Faust) roolissa 2017. Tämän jälkeen hän on laulanut Tukholman kuninkaallisessa oopperassa (Mimì: La Boheme ja Micaela: Carmen), Wermlandin oopperassa (Micaela: Peter Brook’s Carmen), Opera på Skäretissä (Pamina: Taikahuilu) ja Staatoper Hamburgissa (Micaela: Carmen).

Bisholt on esiintynyt sopraanosolistina useissa konserttiteoksissa. Tammikuussa 2020 hän konsertoi Helsingin musiikkitalossa Luigi Dalapiccolan teoksessa Partita, yhdessä kapellimestari Gianandrea Nosedan ja Helsingin filharmonisen orkesterin kanssa.

Samuli Takkula
Samuli Takkula
baritoni
Samuli Takkula
Samuli Takkula
baritoni

Baritoni Samuli Takkula on opiskellut Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa Erkki Rajamäen johdolla. Tämän lisäksi Takkula on opiskellut laulupedagogiikkaa Metropolia ammattikorkeakoulussa opettajanaan Kai Valtonen.

Samuli Takkula on vieraillut solistina mm. Suomen kansallisoopperassa ja Helsingin juhlaviikoilla. Hänen oopperaroolejaan ovat olleet mm. Rigoletto (G. Verdi: Rigoletto), Falstaff  (G. Verdi: Falstaff), Jevgeni Onegin (P. Tsaikovsky: Jevgeni Onegin), Lukkari (J. Kuusisto: Jää), 2. Mies (I. Rantala: Pikaparantola), Paroni Douphol (G. Verdi: La Traviata), Peter (E. Humperdinck: Hannu ja Kerttu), Kreivi Almaviva (W.A.Mozart: Figaron häät).

Tuomas Parkkinen (c) Kaisa Tiri
Tuomas Parkkinen
ohjaaja
Tuomas Parkkinen (c) Kaisa Tiri
Tuomas Parkkinen
ohjaaja

Tuomas Parkkinen on helsinkiläinen ooppera- ja teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija ja libretisti. Parkkisen oopperaohjauksia ovat mm. Fidelio (Oulun ooppera, 2020), Candide (Savoy, Helsinki 2018), Veljeni vartija (Tampereen ooppera, 2018), Mannerheim (Ilmajoen Musiikkijuhlat, 2017-2019), Pohjalaisia (Tampereen ooppera, 2017), Figaron häät (Tampereen ooppera, 2014), Don Pasquale (Suomen kansallisooppera, 2013), Taikahuilu (Tampereen ooppera, 2011) ja Taipaleenjoki (Ilmajoen Musiikkijuhlat, 2010-2012).

Turussa Parkkinen tunnetaan myös musikaaliohjauksistaan Jekyll & Hyde (2013) sekä Kesäyön hymyilyä – A Little Night Music (2011) Turun kaupunginteatteriin.

Tuomas Parkkinen on kirjoittanut 16 näytelmää, joiden joukossa oopperalibrettoja, musikaali sekä oopperamaailmaa ivaavia revyitä.