Turun tuomiokirkko

Pääsiäiskonsertti 2021

Juha Kangas, kapellimestari
Piia Komsi, sopraano
Essi Luttinen, mezzosopraano
Turun filharmoninen orkesteri

Pēteris Vasks: Musica Dolorosa
Giovanni Battista Pergolesi: Stabat Mater

Pitkäperjantain konsertissa tähtinä loistavat Pia Komsi ja Essi Luttinen. Pergolesin Stabat Mater on hiljaisen viikon suosituimpia ja soitetuimpia teoksia. Kirkkomusiikkiteos perustuu 1200-luvulta peräisin olevaan hymniin, joka kertoo Marian kärsimyksistä Jeesuksen ristin äärellä. Myös Vasksin jousiorkesterille sävelletty Musica Dolorosa kuvailee eräänlaista kärsimystä ja syvällinen teos on omistettu säveltäjän sisaren muistolle.

Esiintyjät

Juha Kangas
kapellimestari
Juha Kangas
kapellimestari
Piia Komsi
sopraano
Piia Komsi
sopraano
sopraano Essi Luttinen
Essi Luttinen
mezzosopraano
sopraano Essi Luttinen
Essi Luttinen
mezzosopraano

Essi Luttinen on poikkeuksellisen monialainen ja ilmaisuvoimainen mezzosopraano.  Hänen ohjelmistonsa on laaja ulottuen varhaisesta barokista nykymusiikkiin, ja hän on yhtä kysytty esiintyjä niin konserttilaulajana kuin musiikkiteatterin eri muodoissa. Artistina Essi Luttinen pyrkii etsimään myös epätavallisia ja perinteitä rikkovia ilmaisutapoja. Hänen ohjelmistoonsa kuuluu paljon nykyteoksien kantaesityksiä, ja Ooppera Skaalan, nykyoopperaan keskittyvän ensemblen taiteellisena johtajana hän on ollut mukana luomassa ja toteuttamassa kokonaan uusia musiikillisia ja esityksellisiä innovatiivisia konsepteja.

Oopperatehtävissä Essi Luttinen on vieraillut mm. Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Bergen Nasjionale Operassa, Oulun, Turun, Jyväskylän, Tampereen ja Vaasan oopperoissa sekä Ilmajoen musiikkijuhlilla.

Essi Luttinen on voittanut ensimmäisen palkinnon Taidekeskus Salmelan Merikanto-laulukilpailussa sekä toisen palkinnon Lappeenrannan Valtakunnallisissa laulukilpailuissa. Lisäksi hänelle on myönnetty Karita Mattila -palkinto.