Ellington

Tämä on mennyt tapahtuma.

Symphonic Ellington + keikalla.fi livestream

Konsertti on loppuunmyyty. 

Konsertista lähetetään suora verkkolähetys keikalla.fi-alustan kautta. Livestream-lipun hinta on 13 €. Tallenne on katsottavissa 7 päivän ajan tapahtuman jälkeen. 

Osta liput livestream-lähetykseen tästä.

Antti Rissanen, kapellimestari
Pekka Kurki, laulu

Turku Jazz Orchestra
Turun filharmoninen orkesteri

Far East Suite:
1. Tourist point of View 
2. Bluebird of Delhi 
3. Isfahan 
4. Depk 
5. Mount Harissa 
6. Blue Pepper (Far East of the Blues) 
7. Agra 
8. Amad 

Take the A Train (sov. D. Berger) 
Sophisticated Lady (sov. D. Berger) 
Do nothing till you hear from me (sov. Lindberg)
It Don’t Mean a Thing (sov. A. Rissanen) 

Jazzin ystäviä hemmotellaan! Illan aikana pianisti ja säveltäjä Duke Ellingtonin svengaava musiikki herää eloon. Konsertissa kuullaan genren suunnannäyttäjän tuotantoa. Upeassa konsertissa viihteestä vastaavat TFO:n lisäksi huikea Turku Jazz Orchestra sekä jazzin ja sinfonian maailmoissa sujuvasti liikkuva musiikin moniottelija Antti Rissanen. Hienon lisäulottuvuuden konserttiin tuo taitavasti improvisoiva jazzlaulaja Pekka Kurki

Esiintyjät

kapellimestari Antti Rissanen
Antti Rissanen
kapellimestari
kapellimestari Antti Rissanen
Antti Rissanen
kapellimestari

Pasunisti-kapellimestari Antti Rissanen (s. 1975) tunnetaan taitavana musiikin moniottelijana. Musiikillisen tiensä hän aloitti pianolla 6-vuotiaana Kotkan Seudun musiikkiopistossa. Sen jälkeen hän on opiskellut klassista pianonsoittoa, jazzmusiikkia ja orkesterin johtamista Sibelius-Akatemiassa, Berliinin Hanns Eisler – musiikkikorkeakoulussa ja New Yorkissa The New School Universityssa. Musiikin maisteriksi hän valmistui vuonna 2001, ja musiikin tohtoriksi vuonna 2015.

Rissanen on soittanut lukuisissa maamme eturivin jazzyhtyeissä sekä useiden tunnettujen artistien levyillä sekä johtanut lähes kaikkia Suomessa toimivia big bandeja sekä useita sinfoniaorkestereita. Hän on tehnyt kiertueita 25 maassa ympäri maailmaa ja soittanut mm. Berliinin, Kölnin ja Hampurin radion big bandeissa. Amerikassa hän opiskeli vuosina 1999–2001, jolloin hän pääsi soittamaan eräissä maailman tunnetuimmissa jazzyhtyeissä, joista mainittakoon mm. Charles Mingus, Dizzy Gillespie sekä Charles Tolliver Big Band. Venäjällä hänet tunnetaan nimellä Antti Martin. Hän aloitti moskovalaisen George Garanian big bandin vierailevana ylikapellimestarina vuonna 2010. Pedagogina Rissanen on toiminut noin kahdenkymmenen vuoden ajan, mm. Sibelius-Akatemiassa ja Metropoliassa.

Rissasen sovituskatalogi kattaa noin 300 sovitusta mm. sinfoniaorkesterille, big bandille, jazzyhtyeille, puhallinorkesterille, kvinteteille, kvarteteille, trioille ja duoille. Myös säveltämäänsä musiikkia hän on esittänyt ammattimaisesti noin 25 vuoden ajan.

Laulaja Pekka Kurki
Pekka Kurki
laulu
Laulaja Pekka Kurki
Pekka Kurki
laulu

Pekka Kurki (s. 1980) on jazziin erikoistunut monipuolinen laulaja. Hän on yksi harvoista scat-laulun taitajista Suomessa. Kurjella on monisävyinen ääni, laaja ääniala ja kyky improvisoida hetkessä.

Hämeenlinnasta kotoisin oleva Kurki aloitti harmonikansoiton 8-vuotiaana isoisänsä innoittamana. Teini-ikäisenä hän innostui kuorolaulusta sekä sähkö- ja kontrabasson soitosta. Kurjen ensimmäinen oma bändi oli Pekka Kurki Quartet, jossa hän soitti jazzharmonikkaa. Kurki aloitti musiikin ammattiopinnot sähköbasistina vuonna 2000 Savonia-ammattikorkeakoulussa Kuopiossa. Intohimo laulamiseen vei kuitenkin mennessään ja pääaine vaihtui nopeasti lauluun. Opiskellessaan hän kolkutteli jazzlaulun raja-aitoja kehittämällä laulun livelooppausta ja improvisointia yhtyessään PK’s Machine Number 3!. Kurki valmistui musiikkipedagogiksi v. 2005 ja laajensi tutkintoaan v. 2007.

Pekka Kurki on esiintynyt pääroolissa säveltäjä Heikki Sarmannon jazzooppera Manonin kiertueella Virossa sekä John The Baptist -oratorion kiertueella Suomessa. Lisäksi hän on laulanut solistina mm. The Great Helsinki Swing Big Bandissä ja Turun kaupunginteatterissa. Tällä hetkellä keikkailun lisäksi Kurki toimii pop&jazz -musiikin lehtorina Turun konservatoriossa ja musiikkiopistossa.

 

Turku Jazz Orchestra ryhmäkuva muusikoista Sigyn-salin aulassa
Turku Jazz Orchestra
Turku Jazz Orchestra ryhmäkuva muusikoista Sigyn-salin aulassa
Turku Jazz Orchestra

Turku Jazz Orchestra on keväällä 2012 perustettu 17 soittajasta koostuva big band, jossa vaikuttaa yli 30 Turun seudulla toimivaa ammattimuusikkoa. Orkesterin ohjelmisto koostuu monipuolisesti rytmimusiikin eri tyyleistä aina big band -klassikoista tämän päivän jazziin.

Korkeasta tasostaan tunnettu Turku Jazz Orchestra on esiintynyt haastavilla ohjelmistoilla lukuisten koti-maisten huippumuusikoiden ja kapellimestareiden kanssa, kuten Eero Koivistoinen, Jimi Tenor, Iiro Ranta-la, Marzi Nyman, Severi Pyysalo, Sami Pitkämö, Diandra, Johanna Försti, Outi Tarkiainen, Antti Rissa-nen ja Ville Vannemaa. Lisäksi orkesteri tuo säännöllisesti Suomeen kansainvälisiä jazztähtiä, kuten bel-gialaistrumpetisti-säveltäjä Bert Joris (2014), laulajatähti Viktoria Tolstoy (2017), Grammy-voittaja, mesta-risovittaja Michael Abene (2019) ja ruotsalaispasunisti Nils Landgren (2020).

Nopeasti Suomen johtavien big bandien joukkoon noussut Turku Jazz Orchestra tekee säännöllisesti myös sävellys- sekä sovitustilauksia, ja konserttiohjelmaan kuuluu taiteellisesti kunnianhimoisia kantaesi-tyksiä. Orkesterin taiteellisen johtajan pestiä on vuodesta 2018 hoitanut trumpetisti-sovittaja Tero Lind-berg.

Marraskuussa 2016 Turku Jazz Orchestra julkaisi kiitellyn ensimmäisen levynsä Sulle salaisuuden kertoa mä voisin yhteistyössä Alba Recordsin, Turun filharmonisen orkesterin, Johanna Iivanaisen ja Jukka Per-kon kanssa. Marraskuussa 2019 julkaistiin ensimmäisiä live-raitoja Turku Jazz Orchestran ja Jimi Tenorin yhteiskonsertista vuodelta 2018.

Turku Jazz Orchestra on järjestänyt myös sävellyskilpailuja sekä koulutustoimintaa oman Big Band -opiston puitteissa. Tulevaisuudessa opetustyötä suunnitellaan yhteistyössä Turun Musiikinopetus Oy:n kanssa. Orkesterin taustaorganisaationa toimii vuoden 2020 alusta lähtien Jazz City Turku ry.

Kuva: Pia Jalkanen

Teokset

Kappalelista

Far East Suite:
1. Tourist point of View 
2. Bluebird of Delhi 
3. Isfahan 
4. Depk 
5. Mount Harissa 
6. Blue Pepper (Far East of the Blues) 
7. Agra 
8. Amad 
9. Ad Lib on Nippon 

10. Take the A Train (sov. D. Berger) 
11. Sophisticated Lady (sov. D. Berger) 
12. Do nothing till you hear from me (sov. Lindberg)
13. It Don’t Mean a Thing (sov. A. Rissanen) 

The Far East Suite

Avausosa Tourist Point of View välittää ihmetyksen tunteen, kun saavutaan itään. Kappale luo laaja-alaisen esittelyn sarjaan.

Strayhornin Bluebird of Delhi, alkuperäiseltä nimeltään Mynah, on kunnianosoitus myna-linnulle, joka usein vieraili hänen huoneessaan yhtyeen Intian matkalla.

Isfahan perustuu Strayhornin aiempaan teokseen Elf, ja on saanut nimensä Iranin aiemman pääkaupungin mukaan. Ellington kutsui kaupunkia ”poeettisen kauneuden kaupungiksi”. Isfahanista tuli levyn kuuluisin kappale.

Ellingtonin Depk sai inspiraationsa lasten tanssista Jordanin Ammanissa, tuoden sarjaan leikillisyyttä ja lasten havaintoja toivosta ja optimismista.

Ellingtonin Mount Harissa, alun perin Nob Hillinä tunnettu, sai nimensä Libanonin kuuluisan mäenharjan mukaan. Osa on erityisen elävä ja jatkaa sarjan teemojen kehittelyä.

Duken Blue Pepper, alun perin 3D, erottuu rock-and-roll-tyylisellä takapotkullaan. Kappale toimii melkein kuin väliaikana tai nopeana makujen puhdistajana korville.

Strayhornin Agra on nimetty saman Intian kaupungin mukaan, jossa Taj Mahal sijaitsee. Intian sävelmotiivit ovat ilmiselviä kappaleessa.

Ellingtonin Amad ilmaisee alueen kokonaisvaltaista mystisyyttä.

Lopulta Ellingtonin säveltämä Ad Lib on Nippon valmistui vuoden 1964 Japanin matkan jälkeen. Osa koostuu neljästä osiosta: Fugi, Igoo, Nagoya ja Tokyo. Osa jää konsertin ohjelmasta pois.