Jukka Perko

Tämä on mennyt tapahtuma.

Perko plays Parker

Jukka Perko, saksofoni 
Toomas Keski-Säntti, piano
Eero Seppä, kontrabasso
Teppo Mäkynen, rummut
Turun filharmoninen orkesteri

Jazzlegenda Charlie Parkerin syntymästä tulee vuonna 2020 kuluneeksi 100 vuotta. Lempinimellä Bird tunnettu muusikko oli virtuoosimainen saksofonisti ja nerokas improvisoija. Parkerin tyyliin tarkasti perehtyneen ja Dizzy Gillespien orkesterissakin soittaneen Jukka Perkon häikäisevää taitoa on verrattu nuoreen Parkeriin. Lempinimen Little Bird ansainnut Perko tulkitsee konsertissa 1940-luvulla Parkerille räätälöityjä sovituksia vanhoista amerikkalaisista musikaalisävelmistä kamariorkesterin ja jazzkvartetin voimin. Bird elää! 16.4.2020 siirretty konsertti. 

Esiintyjät

Jukka Perko (c) Tanja Ahola
Jukka Perko
saksofoni
Jukka Perko (c) Tanja Ahola
Jukka Perko
saksofoni

Jukka Perkon kansainvälinen ura alkoi rakettimaisella nousulla vuonna 1987 itsensä Dizzy Gillespien pestattua vasta 19-vuotiaan Perkon big bandiinsä. Perkon häikäisevää soittoa verrattiin nuoreen Charlie Parkeriin ja arvostelut olivat ylistäviä. Gillespien yhtyeessä vietetyn kahden vuoden jälkeen hän on johtanut omia yhtyeitään ja esiintynyt yli 40 maassa. Loistavan soittotekniikkansa siivittämänä ja yhdistelemällä suomalaiskansallisia ominaispiirteitä jazzin perinteeseen hän on kasvanut yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä saksofonisteista.

Jukka Perko & Hurmio-orkesterin Music of Olavi Virta (2000) oli kaikkien aikojen ensimmäinen suomalaislevytys arvostetulle jazzjulkaisija Blue Note -levymerkille. Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesterin kanssa levytetty Kaanaanmaa (2002) taas toi esiin uusia ulottuvuuksia suomalaisesta identiteettistä ja virsiperinteestä. Tämän jälkeen hän teki neljä muutakin levytystä Blue Notelle, kunnes vuonna 2015 hän levytti duolevyn pianisti Iiro Rantalan kanssa saksalaiselle ACT Music -levy-yhtiölle. Tuorein levytys on huhtikuulta 2017 juhlistaen Dizzy Gillespien 100-vuotisjuhlavuotta.

Jukka Perko on tunnettu lukuisista menestyneistä yhtyeistään, joista tällä hetkellä ajankohtaisimmat ovat kahden kitaran ja saksofonin muodosta Jukka Perko Avara sekä Jukka Perko Tritone maamme ykköskompin, basisti Antti Lötjösen ja rumpali Teppo Mäkysen kanssa. Omien yhtyeidensä lisäksi hän on sinfoniaorkestereiden ja big bandien vakituinen solistivieras. Soittamisen ohessa Perko toimii Viapori Jazz -festivaalin taiteellisena johtajana sekä opettajana Sibelius-Akatemiassa.

Teokset

Kappaleet

April in Paris (1932)
säv. Vernon Duke (1903-1969), sov. Jimmy Carrol (1913-1972) 

Just Friends (1931)
säv. J. Klenner (1899-1955), sov. Jimmy Carrol 

Rocker (1948) 
säv./sov. Gerry Mulligan (1927-1996) 

Everything Happens To Me (1941)
säv. Matt Dennis (1914-2002), sov. Jimmy Carrol 

Temptation (1933)
säv. Nacio Herb Brown (1896-1964), sov. Joe Lipman 

They Can´t Take That Away From Me (1937)
säv. George Gershwin (1898-1937), sov. Joe Lipman 

Ezz-Thetic (1949)
säv./sov.  George Russel 

Repetition (1947)
säv./sov. Neal Hefti (1922-2008) 

Summertime (1935) 
säv. George Gershwin (1898-1937), sov. Jimmy Carrol 

What is This Thing Called Love (1930) 
säv. Cole Porter (1891-1964), sov. Joe Lipman  

 

Konsertin esittely

Yhdysvaltalainen jazzin vallankumouksellinen ja merkittävä uudistaja, alttosaksofonisti Charlie Parker (1920-1955) tuli tunnetuksi virtuoosimaisena saksofonistina ja nerokkaana improvisoijana. Lempinimellä Bird tunnettu Parker oli trumpetisti Dizzy Gillespien ohella tärkein bebop-tyylin kehittäjä 1940-luvun New Yorkissa, ja häntä pidetäänkin yhtenä kaikkien aikojen suurimmista jazzmuusikoista.

Nimenomaan Parkerin levytyksiä kuunnellen ja tarkasti matkien Jukka omaksui teini-ikäisenä Parkerin tyylistä ne piirteet, jotka vuonna 1987 aukaisivat hänelle ovet Parkerin aikalaisen ja lähimmän työtoverin Dizzy Gillespien orkesteriin. Hänen häikäisevää soittoaan verrattiin nuoreen Charlie Parkeriin ja hän saikin lempinimen "Little Bird”.

Parkerin itsetuhoinen elämäntyyli alkoholi- ja heroiiniriippuvuuksineen oli omiaan kasvattamaan hänen legendaansa. Ennenaikaiseen kuolemaansa vuoteen 1955 saakka Parker johti omia yhtyeitään, soittokumppaninaan mm. suureen maineeseen noussut trumpetisti Miles Davis. Parkerin vaikutus jazziin ja sitä kautta koko länsimaisen populaarimusiikin kehitykseen on kiistaton, ja hänen improvisaatioitaan opiskellaan edelleen ahkerasti jazzin opinahjoissa kautta maailman.

Charlie Parkerin syntymästä tulee vuonna 2020 kuluneeksi 100 vuotta. Tätä merkkivuotta juhlistetaan illan konsertissa, joka tuo kuultavaksemme 1940-luvulla Parkerille räätälöidyt kamariorkesterisovitukset vanhoista amerikkalaisista musikaalisävelmistä. Parker oli ensimmäinen jazzmuusikko, joka pääsi levyttämään niitä yhdessä laajemman orkesterikokoonpanon kanssa. Hän nautti tästä kunniasta suuresti ja piti levytyksiä parhaimpinaan. Konsertissa kuultavien sovituksien orkesterinuotit olivat vuosikymmeniä kadoksissa, mutta muutama vuosi sitten eräästä kellarista New Yorkista löytyneet pölyiset nuotit ovat nyt kuultavissa alkuperäisessä loistossaan kamariorkesterin ja jazzkvartetin saumattomana yhteistyönä.