Tämä on mennyt tapahtuma.

TFO Live: Flyover Beatbox!

Syyskuun 2019 konsertin verkkolähetys! Lähetyksen jälkeen sekä Zengerin että Porran teoksen jäävät verkkokonserttiarkistoon kuultaviksi. 

Lauri Porra vetää livechat-tilaisuutta verkkokonsertin ajan Facebook-sivullaan. Seuraa tästä linkistä:
https://www.facebook.com/lauriporraofficial/videos/529627874363544/

Taavi Oramo, kapellimestari
Felix Zenger, beatbox
Lauri Porra, sähköbasso
Aki Rissanen, piano
Timo Kämäräinen, kitara
Olavi Louhivuori, rummut

Sebastian Fagerlund: Stonework
Felix Zenger: Flare - Music for Beatbox and Orchestra
Väliaika
Lauri Porra: Flyover Symphony 
1. Intravenous
2. Memento II
3. Fragment III
4. Flyover 
5. Abeyance
6. Concrete ecstasy
Encore: 7. Surrender

Suositun basisti-säveltäjä Lauri Porran sooloura on kovassa nousussa. Niin metallimusiikin kuin sinfoniamusiikin maailmassa luontevasti liikkuvan säveltäjän teos Flyover Symphony kantaesitetään konsertissa. Turussa syntynyt Beatbox-sensaatio Felix Zenger on esiintynyt jopa kymmenientuhansien kuulijoiden yleisöille ympäri maailmaa ja häntä ovat kehuneet Pharrell Williamsin kaltaiset maailmantähdet. Vuonna 2017 Zenger sävelsi konserton beatboxille ja orkesterille ja debytoi Tapiola Sinfoniettan kanssa.

Esiintyjät

Taavi Oramo (c) Tero Ahonen
Taavi Oramo
kapellimestari
Taavi Oramo (c) Tero Ahonen
Taavi Oramo
kapellimestari

Taavi Oramo on kapellimestari, laulaja, klarinetisti ja tietokonemuusikko. Oramo teki menestyksekkään kapellimestaridebyyttinsä Tapiola Sinfonietan kanssa vuonna 2017. Vuonna 2018 Oramo on esiintynyt mm. Lahti Sinfonian ja Radion Sinfoniaorkesterin kapellimestarina ja johtanut mm. Heinz-Juhani Hofmannin ja Lauri Kilpiön kamarioopperoiden kantaesitykset.

Oramo on vuoden 2018 Päivi ja Paavo Lipposen säätiön vuoden nuori laulusolisti. Laulajana häntä on kuultu mm. HeBOn ja FiBOn solistina. Klarinetistina Oramo on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona.

Oramon työtä live-elektroniikan parissa on kuultu pääasiassa Tölöläb-yhtyeen tapahtumissa. Tölöläbin jäsenet valittiin vuonna 2016 Pro Musica-säätiön nuoriksi taiteilijoiksi. Oramo on tuottanut lukuisia tapahtumia, kuten Varjele-tanssiteoksen Helsingin Juhlaviikoilla 2017, Eloa-festivaalit 2015–17 ja Miksei-festivaalin 2016.

Felix Zenger (c) Heidi Strengell
Felix Zenger
beatbox
Felix Zenger (c) Heidi Strengell
Felix Zenger
beatbox

Felix Zenger on noussut kotimaisen musiikkimaailman huipulle vauhdilla. YouTuben katsotuin suomalainen laajensi ilmaisuaan kauas beatboxin konventioista debyyttilevyllään Won't Say a Thing ja on esiintynyt jopa kymmenientuhansien kuulijoiden yleisöille Pharrell Williamsin luotsaaman N*E*R*D:in kaltaisten maailmantähtien kanssa. 

Zengerin tie on kulkenut klassisen pianonsoiton kautta urbaanin rytmimusiikin ja beatboxin pariin. Pop & Jazz Konservatoriossa suoritettu maailman ensimmäinen beatbox-tutkinto antoi uusia ideoita artistin kokeiluihin. Teknisesti huimaavana rytmitaituruus kääntyy Zengerin suussa monipuoliseksi instrumentiksi, jonka tarkoitus on palvella musiikillista päämäärää, ei ainoastaan hämmästyttää.

Felix Zenger on huomattu artistina jo laajasti myös Suomen rajojen ulkopuolella. Viime vuosina Zenger on keikkaillut mm. Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Kiinassa, Meksikossa, El Salvadorissa, Venäjällä, Singaporessa ja Kanadassa, sekä Euroopassa ja Pohjoismaissa. Lavalla Zenger esittää beatboxia sen alkuperäisessä muodossaan yleisöön menevällä otteellaan. Zengerin oman Propsit-levymerkin julkaiseman albumin Won't Say A Thing kappaleista kuullaan live-sovituksia joko soolona tai vierailijoiden kera. Artisti sukeltaa myös laajempiin äänimaailmoihin mm. efektoimalla ja looppaamalla soundejaan.

Lauri Porra (c) Jarmo Katila
Lauri Porra
sähköbasso
Lauri Porra (c) Jarmo Katila
Lauri Porra
sähköbasso

Säveltäjä-muusikko Lauri Porra tulee ammattimuusikoiden suvusta, joka ulottuu neljän sukupolven taakse. Tunnetuin suvusta on ikoninen säveltäjä Jean Sibelius. Lauri Porran musiikkia ovat esittäneet muun muassa Radion sinfoniaorkesteri, Trondheimin sinfoniaorkesteri, Sinfonia Lahti ja New Bedfordin sinfoniaorkesteri. 

Porralla on eräänlaisena musiikin yleisnerona klassisessa musiikissa ja rockmusiikissa vahvat juuret, joista ammentaa. Palkittuna taiteilijana Porralla on huomattavaa kokemusta erilaisten nyky-, populaari- ja etnisten musiikkityylien soittamisesta sekä pitkä ja menestynyt lista kansainvälisiä yhteistöitä. Hän on julkaissut neljä kriitikoiden ylistämää instrumentaalisooloalbumia. Uusin näistä on ”Entropia”, joka on tehty yhteistyössä Sinfonia Lahden kanssa ja julkaistu vuonna 2018 BIS-levymerkille.

Sävellystyönsä lisäksi Porra on suomalaisen power metal -yhtye Stratovariuksen basisti. Yhtyeen kanssa hän on levyttänyt viisi albumia ja esiintynyt konsertein yli 60 maassa.

Teokset

Sebastian Fagerlund
Stonework

Sebastian Fagerlund on noussut viimeisen reilun vuosikymmenen aikana sukupolvensa kansainvälisesti menestyneimmäksi suomalaiseksi säveltäjäksi. Hänen musiikkiaan leimaa laaja ilmaisasteikko, joka ulottuu iskevästä rytmisyydestä sisäistyneeseen mietiskelyyn, vangitseva draamallinen imu ja loistokas orkestraatio. Orkesteriteokset ovatkin hänen tunnetuinta tuotantoaan, mutta hänen pääteoksiinsa kuuluu myös Ingmar Bergmanin aiheeseen perustuva ooppera Höstsonaten (Helsinki 2017).

Kun Fagerlund alkoi säveltää orkesteriteosta Stonework (2014-15), hänelle tuli mieleen ajatus orkesteriteosten trilogiasta. Tähän oli hyvä tilaisuus, sillä hänellä oli tiedossa seuraaviksi vuosiksi useita orkesteriteosten tilauksia, ja Stoneworkin jatkoksi valmistuivat Drifts (2016-17) ja Water Atlas (2017-18). Vaikka trilogian teokset liittyvät toisiinsa yhteisten materiaalisten lähtökohtien tasolla, jokainen niistä on täysin itsenäinen ja omaehtoinen teoksensa.

Stoneworkin nimi viittaa ihmisen rakentamiin kiviröykkiöihin ja -rakennelmiin, jollaisia löytyy joka puolelta maailmaa. Teos tempautuu avaustahdeissa suoraan keskelle latautunutta ja voimaa uhkuvaa intensiteettiä. Esiin nousee vahva rytminen syke, jota erilaiset orkestraaliset perspektiivinvaihtelut rikastavat. Huipennuksen jälkeen musiikki taittuu lähes pysähtyneeksi, kivettyneiden sointien maisemaksi, josta nousee esiin laveasti kaartuvia melodialinjoja. Rytminen syke palaa ja vie pitkänä nousuaaltona kohti muhkeiden voimatehojen huipennusta.

Teosesittely: Kimmo Korhonen

Felix Zenger:
Flare – Music for Beatbox and Orchestra

Beatboxaaja Felix Zengerin ensimmäinen konsertto "Flare – Music for Beatbox and Orchestra" on beatboxaajalle ja orkesterille sävelletty teos, joka sai kantaesityksensä elokuussa 2017 Tapiola Sinfoniettan kanssa. Tänä iltana se saa ensiesityksensä Turussa.

”Beatbox juontaa juurensa hip hop -musiikista, jossa valtaosa tuotannosta on enemmän tai vähemmän elektronista. Minua on aina kiehtonut uudenlaiset soitinyhdistelmät ja yksi pitkäaikaisista haaveistani oli ollut säveltää beatboxaajalle ja orkesterille kappale, joka sisältäisi elektroniselle ja urbaanille rytmimusiikille tunnusomaisia piirteitä, mutta olisi kuitenkin täysin oikeilla soittimilla soitettu. Teoksen valmistelu sisälsi myös eri soittimien ominaisuuksien, kuten äänialojen ja soittotekniikoiden, opiskelua sekä orkestraation demoilua sample-soittimilla studiossa. Marzi Nyman auttoi lopuksi sävellyksen sovittamisessa sekä orkestraatiossa, ja teki kappaleen nuotinnoksen. Oman konserton säveltäminen vaati isoa hyppyä mukavuusalueeni ulkopuolelle, mutta se oli myös erittäin mielenkiintoinen haaste”, Felix Zenger kertoo teoksesta.

Lauri Porra
Flyover Symphony

1. Intravenous
2. Memento II
3. Fragment III
4. Flyover 
5. Abeyance
6. Concrete ecstasy
Encore: 7. Surrender

Flyover Symphony Flyover Ensemble yhtye joka soittaa säveltämääni musiikkia ja on esiintynyt viimeisen kuuden vuoden aikana niin kamarimusiikki, jazz kuin hevifestivaaleillakin. Jokaista konserttia varten kasaan mielestäni tilaisuuteen sopivan ohjelman olemassa olevista kappaleistani pyrkien luomaan teoksista kokonaisuuden jossa teoksista toisiin siirrytään saumattomasti ja luodaan tunnelma yhdestä katkeamattomasta tarinasta kuin orkesteriteoksessa. Ajan myötä jotkut kappaleet tippuvat ohjelmistosta ja joidenkin sovitukset muuttuvat suuresti ja uusia teoksia tulee mukaan. Konsertti mukautuu aina tilaisuuden, yleisön ja pyydetyn keston mukaan. Olen aina tykännyt muokata ohjelmistoa ja teoksiani ja minulle juuri konserttikokonaisuuden rakentaminen on yksi musiikinteon mielenkiintoisimmista vaiheista.

Flyover Symphony syntyi ajatuksesta soveltaa bändityyppistä elastista konserttirakennetta sinfoniaorkesterikonserttiin. Flyover Symphony on modulaarinen, yhtenäinen teoskokonaisuus. Jos joskus tuntuu siltä, voi sen esittää samassa muodossa kuin nyt kuulemme Turussakin, mutta mielelläni näkisin sen alati muuttuvana ohjelmana. Ehkäpä kirjoitan lähiaikoina jonkun teoksen joka voisi korvata jonkin nyt soitettavan osan, ehkä tahdon muuttaa osien järjestystä tai nostaa esille jonkun tietyn solistin jonka tiedän olevan erityisen taitava. Kukaties, jos minä ja teos olemme onnekkaita ja esityksiä tulee jatkossakin, parinkymmenen vuoden kuluttua Flyover Symphonyssä ei olisikaan yhtään samaa osaa kuin tänään. Musiikki on alati muuttuvaa samoin kuin ihmismielikin.

Lauri Porra