Konserttivieraan opas

Tervetuloa nauttimaan musiikista! 

Pukeutuminen

Vaikka musiikki olisikin klassista, pukeutuminen saa olla rentoa.

Saapuminen

Konserttitalon ovet ja lipunmyynti aukeavat tuntia ennen konserttia. Salin ovet avataan yleensä 15 minuuttia ennen konsertin alkua. Saavu paikalle hyvissä ajoin, jotta aikaa jää narikkaan ja muuhun valmistautumiseen. Jos lunastat lippuja konserttipaikalta, kannattaa konserttiin saapua viimeistään puoli tuntia ennen konsertin alkua.

Narikka

Konserttitalon narikkamaksu on 2 euroa. 

Käsiohjelma

Turun filharmonisen orkesterin konserteissa käsiohjelma sisältyy lipun hintaan. Paperiset käsiohjelmat ovat jaossa konserttipaikan aulatiloissa. 

Varaslähtö

Varaslähtö on konserttivieraille avoin tilaisuus, jossa tutustutaan tarkemmin illan konsertin ohjelmaan. Usein orkesterin intendentin haastateltavana on illan kapellimestari, solisti tai säveltäjä. Varaslähdöt järjestetään ala-aulan kahviossa tuntia ennen konsertin alkua. Tarkista konsertin tapahtumatiedoista, kuuluuko iltaan Varaslähtö. 

Pieni alkusoitto

Pieni alkusoitto -tilaisuudessa Turun konservatorion ja musiikkiopiston musiikinopiskelijat esittävät illan sinfoniakonserttiin istuvaa musiikkia. Yhteistyössä oppilaitoksen kanssa järjestetty tilaisuus on juonnettu ja konserttivieraille avoin. Pieni alkusoitto pidetään Konserttitalon ylälämpiössä klo 18.15 alkaen. Tarkista konsertin tapahtumatiedoista, kuuluuko iltaan Pieni alkusoitto. 

Myöhästyminen

Myöhästynyttä yleisöä ei päästetä saliin kesken konsertin. Henkilökunnan opastuksesta saliin voi kuitenkin päästä mahdollisesti kappaleiden välissä tai joissain konserteissa vasta väliajalla.

Konserttisalissa

Kun olet löytänyt oman paikkasi salista, ota mukava asento ja sulje kännykkäsi tai laita se lentokonetilaan. Nyt sinä, vieruskaverisi ja muu yleisö voitte rauhassa keskittyä musiikkiin.

Orkesteri saapuu lavalle, jonka jälkeen orkesteri virittää konserttimestarin johdolla. Konserttimestari toimii linkkinä kapellimestarin ja orkesterin välillä.

Orkesterin virityksen päätyttyä lavalle saapuvat kapellimestari sekä mahdollinen solisti. Heidät toivotetaan tervetulleiksi taputuksilla. 

APUA, milloin taputan?
silloin, kun:
- orkesteri ja konserttimestari saapuvat lavalle
- kapellimestari saapuu lavalle
- solisti saapuu lavalle
- kappale vaihtuu (huom! kappaleessa voi olla monta osaa - löydät ne käsiohjelmasta. Osien välissä taputtaminen ei ole tapana)
- konsertti on loppu
- muutkin taputtavat!

Väliaika

Jos konsertissa on väliaika, se on merkitty konsertin tapahtumatietoihin. Väliaika kestää noin puoli tuntia. . 

Konsertin loppu

Joskus solisti innostuu soittamaan ylimääräisen jos taputukset ovat oikein runsaat. Jos konsertti on mielestäsi ollut erityisen loistava, voit huudahtaa ”Bravo!” tai naispuolisille muusikoille ”Brava!” ja nousta seisomaan osoittaaksesi erityistä kunnioitusta esiintyjille.