Sväng (c) Jimmy Träskelin

May Day Concert: Svängfonia

Janne Nisonen, conductor
SVÄNG, harmonica quartet:
Eero Grundström, diatonic and chromatic harmonicas
Jouko Kyhälä, chord harmonica Harmonetta, diatonic and chromatic harmonicas
Pasi Leino, bass harmonica
Eero Turkka, diatonic and chromatic harmonicas

This May Day, the harmonica quartet Sväng comes to Turku! Svängfonia brings together the ensemble playing, sound and repertoire of the 20-year international career of the group and combines all this with a full orchestra. The guiding theme of the concert is tango, but not excluding twists and turns introduced by Sväng, whether in Balkan rhythms, Finnish polska, Sibelius or Chopin. 

Artists

Janne Nisonen
kapellimestari
Janne Nisonen
kapellimestari
Sväng
Huuliharppuyhtye
Sväng
Huuliharppuyhtye

Svängfonia

Svängfonia yhdistää huuliharppukvartetti Svängin 20-vuotisen kansainvälisen uran aikana hioutuneen yhteissoiton, saundin ja musiikilliset teokset orkesterin sointiin. Konsertin johtoteemana on tango, mutta musiikillinen matka ylittää tyylirajat; tangojen lisäksi kuullaan svängiläisten äkkiväärää omaa sävelkieltä, balkan-rytmejä, polskaa kuin Sibeliusta ja Chopinia. 

Huuliharppuyhtye Sväng on ihastuttanut jo lähes kahden vuosikymmenen ajan niin yleisönsä kuin huuliharpun ammattilaisetkin ympäri maailman. Yhtyeen omat sävellykset vakuuttavat taiturillisuudellaan ja viihdyttävyydellään, ja repertuaarillaan Sväng on osoittanut, että tämän ulkoisesti vaatimattoman instrumentin mahdollisuudet ovat rajattomat. Yhtyeen musiikissa kytkeytyy saumattomasti yhteen taiteellisesti kunnianhimoinen musiikki ja äkkiväärä perikaurismäkeläinen huumori.

Svängin suosio perustuu monen mielestä siihen, että yhtye kuulostaa niin paljon itseään isommalta: Svängin äänimaisemaa onkin välillä vaikea uskoa vain neljällä huuliharpulla tuotetuksi. Bassohuuliharppu soi samassa rekisterissä kuin kontrabasso, ja korkeimmat diatoniset harput yltävät piccolohuilun korkeuksiin. Erilaiset huuliharput luovat näin täyteläisen sointimaailman, jossa kuuluu kansanmusiikki kotimaasta ja muualta maailmasta, mutta yhtä lailla vaikutteita on klassisesta musiikista tai vaikkapa tangosta. 

Svängfonia on Svängin muusikoiden omasta uteliaisuudesta syntynyt projekti, jossa yhtyeen musiikillinen maailma avataan klassisen orkesterin mahdollisuuksille. Tarkoitus on yhdistää Svängin hioutunut yhteissointi uusien sointivärien kanssa. Mitäpä jos kerrankin kuulijan ei tarvitsekaan kuvitella, miltä biisi kuulostaisi, jos siinä olisi jouset, puhallinsektio ja vieläpä perkussiot…

Konsertin johtoteemaksi on otettu yhtyeen Sväng Plays Tango -projekti, mutta kokonaisuudessa kuullaan uusien ja perinteisten kotimaisten tangojen lisäksi muutakin Svängin alkuperäistuotantoa. Unohtamatta tietenkään svängaavia versioita niin Sibeliuksesta kuin Chopinista! Svängin sävellyksien sovituksista orkesterille vastaavat piinkovat oman alansa huiput Pessi Levanto, Marzi Nyman, Esko Grundstörm, Aili Järvelä ja Roope Mäenpää. Konsertin kapellimestarina toimii Janne Nisonen.

Kokoonpano
Eero Grundström, diatoniset ja kromaattiset huuliharput
Jouko Kyhälä, sointuhuuliharppu Harmonetta, diatoniset ja kromaattiset huuliharput
Pasi Leino, bassohuuliharppu
Eero Turkka, diatoniset ja kromaattiset huuliharput