Elina Vähälä, viulu ja Tanja Nisonen, käyrätorvi

For the Uncommon Woman

Daniela Musca, conductor
Elina Vähälä, violin
Tanja Nisonen, horn

Turku Philharmonic Orchestra

Joan Tower: Fanfare for the Uncommon Woman
Ethel Smyth: Concerto for Violin and Horn
Edward Elgar: Falstaff

Italian conductor Daniela Musica makes her Turku début in a programme beginning with music by Grammy-winning US composer Joan Tower and featuring a double concerto by Ethel Smyth, performed by Elina Vähälä, one of Finland’s most celebrated violinists, and the Turku Philharmonic’s own Deputy Principal Horn, Tanja Nisonen. The concert concludes with Falstaff, a rarely performed tone poem by Elgar painting a symphonic picture of the eponymous Shakespearean character introduced in the play Henry IV.

 

 

 

 

 

Artists

viulisti Elina Vähälä
Elina Vähälä
viulu
viulisti Elina Vähälä
Elina Vähälä
viulu
Tanja Nisonen, kasvokuva
Tanja Nisonen
käyrätorvi
Tanja Nisonen, kasvokuva
Tanja Nisonen
käyrätorvi

Vuodesta 2021 alkaen Nisonen on tehnyt taiteellista jatkotutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikin tohtoriohjelmassa käyrätorvelle säveltäneistä naisista. Jatkotutkinnon konserttisarja tuo esiin suuren joukon unohdettuja eurooppalaisia naissäveltäjiä vuosilta 1850–1950. Tutkimuksessaan Nisonen pohtii, minkälaisen poikkeuksen muodosti käyrätorvelle säveltänyt nainen ajassa, jolloin säveltäminen ylipäätänsä ei ollut naiselle sopivaa.

Nisoselle on tärkeää edistää, kehittää ja laajentaa käyrätorvensoiton tuntemusta. Hän on levyttänyt 4th Line käyrätorvikvartetin kanssa ennen kuulematonta ohjelmistoa pohjoismaisilta säveltäjiltä. Seuraavaksi hän levyttää tutkimukseensa liittyen naissäveltäjien tuotantoa.

​​​​Tanja Nisonen on voittanut useita koesoittoja päätyen Turun filharmonisen orkesterin jäseneksi toimien viime vuodet käyrätorviryhmän vt. äänenjohtajana. Nisonen on luonut kansainvälistä uraa toimimalla käyrätorven äänenjohtajana mm. Ruotsin radion sinfoniaorkesterissa ja Las Palmasin sinfoniaorkesterissa.

Orkesterimuusikon virkatyön ohella Nisonen on luonut aktiivisesti omaa taiteellista uraa esiintymällä niin kamarimuusikkona kuin myös solistina. Kotimaan festivaalien lisäksi hän on esiintynyt myös Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Saksassa, Espanjassa ja Norjassa. Vuodesta 2010 Nisonen on toiminut Turun konservatorion ja Taideakatemian (AMK) käyrätorvensoiton tuntiopettajana. Hän on myös toiminut usean vuoden ajan Suomen käyrätorviklubi ry:n hallituksen puheenjohtajana.