Sergei Nakarikov (c) Thierry Cohen

This is a past event.

In a rococo mood

Kensho Watanabe, conductor
Sergei Nakariakov, flugelhorn
Turku Philharmonic Orchestra

Gabriela Lena Frank: Concertino Cusqueño (Finnish premiere)
Petr Tchaikovsky: Rococo Variations, version for trumpet and orchestra
Ludwig van Beethoven: Symphony no. 1 in C major

Serge Nakariakov is one of the world’s finest trumpet players and as such is in huge demand internationally. In this programme, he performs Tchaikovsky’s dazzling Rococo Variations with a flugelhorn. The piece is originally written for solo cello. Frank’s Concertino Cusqueño was inspired by Peruvian culture and by the music of Benjamin Britten. Beethoven’s First Symphony concludes the programme conducted by Kensho Watanabe, one of the most interesting and promising young conductors in the USA.

Safety instructions during coronavirus pandemic.

 

Artists

Trumpetisti Sergei Nakariakov, nojaa seinään, kasvokuva
Sergei Nakariakov
flyygelitorvi
Trumpetisti Sergei Nakariakov, nojaa seinään, kasvokuva
Sergei Nakariakov
flyygelitorvi

Israelilais-venäläinen trumpetisti Sergei Nakariakov on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä kansainvälisesti kysytyimmistä trumpetisteista. Nakariakov on ilmiömäinen virtuoosi ja ansainnut itselleen nimen ”trumpetin Paganini”. Nakariakov on lisäksi edistänyt konserttilavoilla flyygelitorven suosiota ja lisännyt sen saamaa huomiota. Tässä konsertissa Nakariakov soittaa flyygelitorvea.

Nakariakov on muodostanut pitkiä, vahvoja suhteita useisiin maailman johtaviin orkestereihin, kapellimestareihin ja muusikoihin. Hän on esiintynyt muun muassa kapellimestareiden Valery Gergijev, Christoph Eschenbach, Yuri Bashmet ja Vladimir Ashkenazy kanssa. Hän on tehnyt yhteistyötä maailman johtavien muusikoiden kuten Julian Rachlin, Vadim Repin, Martha Argerich ja Emmanuel Pahud kanssa.

Nakariakovin repertuaari käsittää koko trumpettikirjallisuuden. Lisäksi hän laajentaa osaamistaan jatkuvasti uusille alueille ja repertuaariin kuuluu myös useita mielenkiintoisia transkriptioita ja tilaustöitä säveltäjiltä Peter Ruzicka, Uri Brener, Enjott Schneider sekä Jörg Widmann. Nakariakovin levytykset Teldec Classics International -levymerkille ovat saavuttaneet laajaa ja innostunutta huomiota niin yleisöltä kuin kriitikoiltakin.

Sergei Nakariakov aloitti pianonsoiton kuusivuotiaana, mutta vaihtoi instrumenttinsa trumpettiin. Valintaa tuki isä Mikhail Nakariakov, joka on transkriptoinut useita konserttoja trumpetille ja näin mahdollistanut Sergeille ainutlaatuisen repertuaarin.

Pieces

Pjotr Tšaikovski (1840-1893):
Muunnelmia rokokoo-teemasta op. 33 (sovitettuna flyygelitorvelle)

Vaikka Tšaikovski koetaan usein sisäistä ahdistustaan purkavaksi suurten tunnemyrskyjen tulkiksi, hänen musiikissaan oli myös hienovireisempi puolensa. Suotta ei Mozart ollut yksi hänen kotijumalistaan. Tätä hillitympää ja tasapainoisempaa ulottuvuutta edustaa sellistien suosikkiteoksiin kuuluva Muunnelmia rokokoo-teemasta.

Rokokoo-muunnelmat valmistui joulukuussa 1876. Kantaesityksen Moskovassa marraskuussa 1877 soitti Moskovan konservatorion opettaja saksalainen Wilhelm Fitzenhagen, joka muokkasi omavaltaisesti sekä teoksen sello-osuutta että muunnelmien järjestystä ja jopa jätti yhden muunnelman pois. Tšaikovski joutui pitkin hampain hyväksymään muutokset, jotka jäivät painettuun nuottiin.

Rokokoo-muunnelmissa Tšaikovski pyrki tietoisesti tekemään kunniaa 1700-luvun musiikin ihanteille. Hän halusi kuitenkin mukailla enemmän Mozartin ajan henkeä kuin jäljitellä ajan musiikin varsinaisia tyylipiirteitä. Teoksen lähtökohtana on rokokoomaisen viehkeä teema, joka säilyy muunnelmissa yleensä selvästi tunnistettavana mutta erilaisiin asuihin puettuna. Paikoin musiikissa on hovimusiikin eleganssia (muunnelmat II ja IV), paikoin (muunnelmat III ja VI) taas slaavilainen tunteikkuus nousee esiin.

Tässä konsertissa teos kuullaan sovituksena trumpetin lämminsointisemmalle sukulaissoittimelle flyygelitorvelle. Sergei Nakariakov on soittanut tällaista sovitusta vuodesta 2000 lähtien, ja taituruutensa ansiosta hän voi toteuttaa teoksen huippuvaativan sellostemman lähes sellaisenaan lukuun ottamatta muutamaa aivan pientä muutosta.

Teosesittely: Kimmo Korhonen

Ludwig van Beethoven (1770-1827):
Sinfonia nro 1 C-duuri op. 21

1. Adagio molto – Allegro con brio
2. Andante cantabile con moto
3. Menuetto. Allegro molto e vivace - Trio
4. Adagio – Allegro molto e vivace

Kun Brahms sävelsi ensimmäistä sinfoniaansa, hän valitti työn vaikeutta ja totesi "kuulevansa alituiseen jättiläisen askeleet takanaan". Tuo jättiläinen oli Beethoven, jonka työ oli mullistanut sinfoniasäveltämisen. Mutta yhtä hyvin myös Beethoven olisi voinut kuulla jättiläisen, vieläpä kahden, askeleeet takanaan. Yhtä tietoinen kuin Brahms oli Beethovenin asettamasta velvoitteesta, yhtä tietoinen oli Beethoven Haydnin ja Mozartin sinfonioiden asettamista haasteista. Hänen ensimmäisen sinfoniansa valmistuminen venyikin vuodelle 1800, jolloin hän oli jo monien muiden sävellysmuotojen parissa kouliintunut mestari.

Vaikka Beethovenin C-duuri-sinfonia voi tuntua hänen myöhempiin sinfonioihinsa verrattuna perinteiseltä, siinäkin on epäsovinnaisia piirteitä. Jo ensiosan hidas johdanto lienee yllättänyt aikalaiskuulijat musiikin harhaillessa muutaman tahdin ajan vieraissa sävellajeissa ennen turvallisen C-duurin vakiintumista. Toisena olevan hitaan osan tempomerkintä on saanut lisämääreen "con moto", jonka mukaisesti osa on tavanomaista hidasta osaa liikkuvampi. Ajan normista poikkeaa sekin, että trumpetit ja patarummut ovat mukana myös hitaassa osassa.

Sinfonian jännittävin uusi avaus on kolmantena oleva menuetti, joka on itse asiassa menuetti vain nimeltään ja olemukseltaan enemmän vauhdikkaampi ja dynaamisempi scherzo. Kuin epäröiden alkavassa mutta eloisaksi puhkeavassa finaalissa Beethoven nojautuu ennen muuta Haydnin perintöön ja luo teokselle lämminhenkisen huumorin sävyttämän päätöksen.

Teosesittely: Kimmo Korhonen