Olli Mustonen (c) Heikki Tuuli

This is a past event.

Cancelled: Ode to joy

Olli Mustonen, conductor
Virva Puumala, soprano
Maiju Vaahtoluoto, mezzosoprano
Jussi Myllys, tenor
Petteri Salomaa, baritone
Chorus Cathedralis Aboensis
Turku Philharmonic Orchestra

Ludwig van Beethoven: Symphony no. 9 in D minor op. 125

Here’s something to celebrate! Beethoven’s 250th anniversary year culminates, self-evidently, in his expansive Symphony no. 9, also known as the ‘Ode to Joy’. This also represents a head start on the year 2021, which is when Olli Mustonen actually begins his tenure as Artistic Director. A perennial hit in the symphonic repertoire, Beethoven’s Ninth is a hymn to joy, friendship and equality. 

Artists

Olli Mustonen (c) Heikki Tuuli
Olli Mustonen
kapellimestari
Olli Mustonen (c) Heikki Tuuli
Olli Mustonen
kapellimestari

Kapellimestari, pianisti ja säveltäjä Olli Mustonen on nimitetty Turun filharmonisen orkesterin taiteelliseksi johtajaksi. Mustonen aloittaa tehtävässään 1.1.2021. Kauden kesto on kolme vuotta, ja sopimukseen kuuluu kaksi optiovuotta. Mustonen on kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu huipputason taiteilija, jolla on maailmanlaajuinen kontaktipinta eturivin taiteilijoihin ja vahvat vaikuttajaverkostot kotimaassa.

Olli Mustosen persoonassa toiminta kapellimestarina, pianistina ja säveltäjänä yhdistyy kokonaisvaltaiseksi muusikkoudeksi harvinaisella tavalla.

Viime kausilla Mustonen on esiintynyt mm. Lontoon sinfoniaorkesterin, Mariinski-teatterin orkesterin ja New Yorkin filharmonikkojen solistina. Kapellimestarina hän on viime vuosina tehnyt yhteistyötä mm. Jerusalemin sinfoniaorkesterin ja lukuisten eurooppalaisten orkesterien kanssa. Perustamansa Helsingin Festivaaliorkesterin kanssa hän on tehnyt kiertueita Keski-Euroopassa, Japanissa ja Kiinassa.

Mustosen sävellystyössä ovat viime aikoina keskeisellä sijalla olleet suurimuotoiset kamarimusiikkiteokset – viime vuosina ovat valmistuneet mm. pianokvintetto ja jousikvartetto. Syyskuussa sai Amsterdamissa ja Lontoossa kantaesityksensä Ian Bostridgelle ja Steven Isserlisille sävelletty, Kalevalaan pohjautuva ”Taivaanvalot” – sinfonia tenorille, sellolle ja pianolle. Beethovenin 250-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Bonnin Beethovenhaus tilasi Mustoselta jousiseksteton, joka kantaesitettiin heidän Beethoven-festivaalillaan helmikuussa 2020.

Mustosen levytystuotanto on laaja, ja sisältää esimerkiksi Edison- ja Gramophone-palkinnot saaneen Alkanin ja Šostakovitšin preludien levytyksen. Viime vuosien äänitteistä mainittakoon Beethovenin pianokonserttojen levytys, sekä RSO:n ja kapellimestari Hannu Linnun kanssa toteutettu Prokofjevin pianokonserttojen kokonaislevytys.

Mustonen on valittu vuoden 2019 Hindemith-musiikkipalkinnon saajaksi. Mustonen on palkittu myös Suomen kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla ja hänelle on myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -mitali vuonna 2003.

Virva Puumala (c) Sonja Hägström
Virva Puumala
sopraano
Virva Puumala (c) Sonja Hägström
Virva Puumala
sopraano

Sopraano Virva Puumalan nimi on suomalaisyleisölle tuoreista kilpailumenestyksistä tuttu. Hän on vuoden 2019 Lappeenrannan laulukilpailun voittaja ja Mirjam Helin -laulukilpailun semifinalisti, sekä vuoden 2018 Helsinki Lied -kilpailun A-sarjan voittaja yhdessä duoparinsa, pianotaiteilija Juho Lepistön kanssa. Laajalla lied-ohjelmistollaan duopari konsertoi säännöllisesti.

Musiikinopettajan ura mielessään hän valmistui ensin kasvatustieteiden maisteriksi Oulun yliopistosta, mutta jatkoi sitten laulun ammattiopintoihin Oulun ammattikorkeakoulussa Soile Isokosken oppilaana. Matka jatkui Sibelius-Akatemian laulutaiteen koulutusohjelmaan, jossa hänen tähtäimessään on musiikin maisterin tutkinto.

Puumalan orkesteriohjelmistoon kuuluvat mm. suurten kirkkomusiikkiteosten kuten Bachin Jouluoratorion, Johannes- ja Matteus-passion, sekä Mozartin ja Faurén Requiemien sopraanoroolit. Suomalaisen kamariorkesterin, Suomen Kansallisoopperan orkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin solistina hän on esiintynyt mm. Jukka-Pekka Sarasteen, Hannu Linnun ja Taavi Oramon johdolla.

Virva Puumalan kuluvan syksyn kalenteria täyttävät mm. Samuel Barberin Knoxville: Summer of 1915 ja Gustav Mahlerin neljäs sinfonia Vaasan kaupunginorkesterin solistina, Arnold Schönbergin toinen jousikvartetto Tapiola Sinfoniettan kanssa, sekä joulukonsertit mm. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin solistina. Barokkiohjelmistoa Puumala laulaa kevätkauden 2020 alussa mm. Oulun Vanhan musiikin viikolla.

Maiju Vaahtoluoto
altto
Maiju Vaahtoluoto
altto
Tenori Jussi Myllys
Jussi Myllys
tenori
Tenori Jussi Myllys
Jussi Myllys
tenori

Tenori Jussi Myllys esiintyy monipuolisesti niin ooppera-, konsertti- kuin liedlaulajana. Sibelius−Akatemian opintoja seurasi vuosi vaihto-opiskelijana Berliinissä, jonka jälkeen hän sai solistikiinnityksen Frankfurtin Oopperaan vuosiksi 2006−2009. Sittemmin hän on kuulunut Düsseldorfin Deutsche Oper am Rheinin solistikuntaan.

Hänen barokista moderneihin kantaesityksiin kattavaan oopperarepertuaariinsa kuuluvat Mozartin keskeiset tenoriroolit Tamino, Don Ottavio, Ferrando ja Belmonte, Stravinskin Hulttion tien Tom Rakewell, Ruusuritarin Italialainen laulaja, Salomen Narraboth ja Falstaffin Fenton.

Hän on vieraillut mm. Geneven, Napolin ja Pariisin oopperoissa, Berliinin Komische Operissa, Dresdenin Semperoperissa, Edinburghin Festivaaleilla, Suomen Kansallisoopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Hän esiintyy säännöllisesti Baijerin Valtionoopperassa Münchenissä ja on esiintynyt useiden tunnettujen kapellimestareiden johdolla.

Konsertti- ja oratoriolaulajana Jussi Myllyksen laajaan ohjelmistoon kuuluvat mm. Bachin Matteuspassion Evankelista, Brittenin Serenade, Händelin Messias, Haydnin Luominen, Verdin Requiem ja Mahlerin Das Lied von der Erde. Hän on esiintynyt Madridissa Beethovenin 9. sinfonian solistina.

Lied-tulkkina Myllystä on kuultu mm. Lontoossa, Frankfurtissa, Düsseldorfissa ja Tallinnassa sekä Meiringenin musiikkiviikoilla ja Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla. Pitkäaikainen yhteistyö pianisti Manuel Langen kanssa on johtanut menestyksekkäisiin esityksiin keskeisestä lauluohjelmistosta, kuten Schöne Müllerin ja Dichterliebe.

basso Petteri Salomaa
Petteri Salomaa
basso
basso Petteri Salomaa
Petteri Salomaa
basso

Petteri Salomaa on tehnyt mittavan kansainvälisen uran sekä ooppera- että konserttilaulajana. Opintonsa hän suoritti Sibelius-Akatemiassa täydentäen ne siellä vuonna 2003 suoritettuun musiikin tohtorin tutkintoon saakka.

Salomaan taiteilijanura käynnistyi 19-vuotiaana Lappeenrannan laulukilpailujen miesten sarjan voitolla vuonna 1981. Oopperadebyytti oli Suomen Kansallisoopperassa 1983. Hän oli kiinnitettynä Saksassa Freiburgin teatteriin 1989-1991 ja toimi Frankfurtin oopperassa vakituisena vierailijana 1991-1993.

Salomaa on esittänyt lukuisia rooleja eurooppalaisissa oopperataloissa ja vieraillut säännöllisesti Suomen Kansallisoopperassa. Hän on esiintynyt oratorio- ja konserttisolistina merkittävimpien pohjoismaisten ja useiden huomattavien eurooppalaisten ja amerikkalaisten orkestereiden kanssa. Hän on myös aktiivinen ja monipuolinen lied-laulaja.

Salomaan levytysten lukumäärä nousee yli kolmenkymmenen sisältäen mm. Beethovenin 9. sinfonian, Mozartin Figaron häiden nimiroolin ja La Finta Giardinieran Nardon, Mendelssohnin Eliaksen ja Purcellin King Arthurin. Monet taltioinneista on palkittu kansainvälisin palkinnoin.

Salomaa on toiminut monissa laulun alan asiantuntija- ja organisointitehtävissä kuten mm. useiden laulukilpailujen tuomaristossa ja Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana 2000-2006. Hän on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian laulutaiteen professori vuodesta 2014 oltuaan samassa tehtävässä jo aiemmin vuosina 2003-2008 ja 2008-2020 lauluprofessorina Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa.

Chorus Cathedralis Aboensis
Chorus Cathedralis Aboensis
kuoro
Chorus Cathedralis Aboensis
Chorus Cathedralis Aboensis
kuoro

Chorus Cathedralis Aboensis (CCA) on orkesterisäestyksellisiin suurteoksiin erikoistunut sinfoniakuoro. CCA toimii tiiviissä yhteistyössä Turun filharmonisen orkesterin (TFO) sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Kuoro on perustettu 1982 ja sen taiteellisena johtajana on toiminut  vuodesta 2015 Märt Krell.

CCA-kuoron laajaan kantaohjelmistoon kuuluvat kaikki keskeisimmät kirkkomusiikkiteokset kuorolle ja orkesterille. Kuoro on esiintynyt muun muassa Helsingin ja Lohjan kaupunginorkesterien, Jyväskylä Sinfonian, Radion sinfoniaorkesterin, Sinfonia Lahden, Tampere Filharmonian ja Tapiola Sinfoniettan konserteissa ja laulanut lukuisien tunnettujen solistien kanssa. Kuoro pitää myös a cappella -konsertteja. Viime vuoden keväällä CCA esiintyi Turun ystävyyskaupungissa Kölnissä. 

Vuonna 2017 CCA toimi oopperakuorona Müller-Berghausin Die Kalewainen in Pochjola- oopperassa Logomossa ja Turun musiikkijuhlilla Wagnerin Parsifalin konserttiversiossa. Samana vuonna kuoro kantaesitti Pauliina Isomäen Vuorisaarna-oratorion. Timo-Juhani Kyllösen oratorio-ooppera Unohdetut sankarit esitettiin helmikuussa 2020. 

Vuonna 2019 CCA asetettiin ehdolle International Classical Music Awards - kuorosarjassa, ja kuoron levytys Christus am Ölberge, Elegischer Gesang TFO:n kanssa oli ehdokkaana Vuoden Klassinen sarjassa Emma-gaalassa.

Tulossa on muun muassa perinteinen joulukonsertti tuomiokirkossa joulukuussa ja alkuvuonna 2021 elokuva- ja pelimusiikin konsertti Winter is Coming.

Turun konservatorion kamarikuoro (c) Eeva Hietala
Turun konservatorion kamarikuoro
kuoro
Turun konservatorion kamarikuoro (c) Eeva Hietala
Turun konservatorion kamarikuoro
kuoro

Turun konservatorion kamarikuoro syntyi vuonna 2003 ideasta luoda Turkuun korkeatasoinen kamarikuoro, jonka laulajat ovat kokeneita kuorolaulajia, laulun opiskelijoita sekä jo valmistuneita laulajia. 

Sekakuoro on kunnostautunut viime vuosina säestyksettömän kuoromusiikin, eritoten nykymusiikin esittäjänä, mutta ohessa on tehty myös yhteistyötä useiden orkesterien kanssa, mukaan luettuna Turun filharmoninen orkesteri, Sigyn Sinfonietta ja Laivaston soittokunta. Laulajisto taipuu moneen ja soi tarvittaessa yksi- tai kolmikymmenäänisenä, ulottuvuudessaan kontrasta kolmiviivaiseen. Turun konservatorion kamarikuoro on konsertoinut eri puolilla Suomea ja ulkomailla. Kuoro on palkittu Irlannin Corkin kuorokilpailussa parhaasta elävän nykysäveltäjän teoksen esityksestä vuonna 2011 Markus Yli-Jokipiin johdolla ja Tampereen Sävelen kolmella kultaleimalla vuonna 2015 Esko Kallion johdolla. Kuoron perustanut taiteellinen johtaja Timo Lehtovaara palasi 15-vuotiaaksi ehtineen kuoron johtoon syksyllä 2018.

Vuosina 2019–2021 kamarikuoro keskittyy Varsinais-Suomen kulttuurirahaston ja Suomen kulttuurirahaston keskusrahaston tukemaan suurhankkeeseensa tuoda uutta elektroakustista kuoromusiikkia kuuluville kolmen "Piuhat kiinni!" -konsertin myötä. 

www.turunkonservatorio.fi/kamarikuoro